UNDVIK DE 5 VANLIGASTE MISSTAGEN
när du bokar HLR- och första hjälpen utbildning!

Tips till dig som jämför offerter och priser på utbildning

Jag tror att du som vill boka en HLR (hjärt- och lungräddning) utbildning är mer intresserad av resultatet än att hitta den billigaste utbildningen på marknaden. Du vill ha en kvalitetsutbildning och tycker att det är viktigt att du och dina kollegor blir nöjda. Du vill också få rätt kunskap och svar på dina frågor, annars känns det som bortkastad tid, eller hur?

Observera att jag hatar att vara negativ, men det behövs ibland. Du måste veta att det finns alldeles för många företag där ute som erbjuder utbildningar i HLR och första hjälpen som saknar både kunskap och kvalité. Ditt jobb är att se till att den du anlitar är bra och tar rimligt betalt för din utbildning. Så vad ska du göra? Du ska ta kontrollen med din kunskap.  

Är företaget intresserad av att höra vad du har för behov och vilken utbildning/utrustning som passar er?
Ställer han/hon relevanta frågor för att höra om ni har några speciella risker på er arbetsplats som t ex brännskador klämskador, fallskador, blödning mm?

Lyssnar han/hon intresserad av vad du vill ha eller vräker den facktermer över dig? Boka en D-HLR kurs eftersom vi går igenom varför HLR köper tid för den som drabbats av hjärtstopp. Hur defibrillatorn startar ett hjärta som hamnat i s.k. kammarflimmer. Vi lär också ut luftvägsstopp och berättar om effektiv- och ineffektiv hosta och vad man ska göra... snark!

Har instruktören någon som helst erfarenhet av att göra HLR, eller stoppa en stor blödning i en verklig situation, eller har han/hon enbart teoretiska kunskaper?

Det finns en djungel av utbildningsföretag och det är stor skillnad på prislappen. Varför är det så och vad skiljer dessa åt? Några av svaren får du nu.
Tips! Ladda ner en enkel mall som underlättar för dig när du jämför olika offerter. När du jämför flera olika offerter kan det blir lite rörigt. För att göra arbetet lite lättare för dig när du jämför tidsåtgång, vad som ingår, milersättning/resekostnad, totalpris, kostnad för avbokning, antal deltagare mm har vi tagit fram en enkel mall. Ladda ner:
Misstag 1:
Välja fel utbildningsföretag

Det finns många företag som utbildar i Första Hjälpen med instruktörer som aldrig utfört HLR, eller stoppat en stor blödning i en verklig situation. Väljer du att gå din utbildning hos oss är du garanterad en instruktör med minst 10 års erfarenhet av akutsjukvård. Du får en hög kvalitet på din utbildning eftersom du får ta del av instruktörens erfarenheter från verkligheten. Du får också svar på alla dina frågor och lär dig mer under kursen.
Misstag 2
Öva med billig utrustning


Mini-Anne dockor är små i förhållande till en riktig människa. Det gör att elektroderna från hjärtstartaren fäster inte ordentligt på den lilla uppblåsbara dockan. Om den dessutom används på en barn HLR-kurs blir det ännu mer missvisande eftersom lungvolymen inte stämmer och det går inte att fästa elektroderna på ryggen (eftersom det är ett stort hål där). Det blir ingen verklighetstrogen utbildning om du får öva med en hjärtstartare av papper (attrapp, utan högtalare och knappar).

Hos oss får du öva med:

Exempel på billig utrustning:

Mini-Anne
Uppblåsbar HLR docka med pappers hjärtstartare.
Pris: 360 kr

Rekommenderas ej om du vill ha en kvalitetsutbildning
Misstag 3
Utbildning med ett dåligt upplägg


Visste du att få utbildningsföretag använder sig av ett bildspel på sina HLR-utbildningar? Du kommer att lära dig mycket mer och komma ihåg kunskapen längre med ett bra kursupplägg med lättförståelig text, enkla bilder och tydliga filmer från riktiga hjärtstopp. Hos oss får du dessutom gratis utbildningsmaterial efter utbildningen så du enkelt kan repetera dina kunskaper.
Misstag 4
Att gå sin utbildning i en stor grupp


Det blir billigare att låta 30 deltagare gå kursen samtidigt med en instruktör. Problemet är att instruktören hinner inte hjälpa dig med rätt HLR-teknik som inblåsningar, kompressionsdjup, kompressionstakt mm. Det finns också en stor risk att du inte får chansen att ställa dina frågor p g a tidsbrist.

Bokar du din HLR-kurs hos oss kan du utbilda fler deltagare samtidigt genom att boka en extra instruktör eller utöka kurstiden. Då kan du vara säker på att du får en utbildning av hög kvalitet.
Misstag 5
Boka en filmbaserad utbildning


Visste du att det finns utbildningsföretag som kör filmbaserade utbildningar? Det innebär att ni får tittar på en film samtidigt som ni övar på en uppblåsbar docka och en hjärtstartare av papper. Om du ändå funderar på detta alternativ rekommenderar jag dig att beställa Mini-Anne paketet för 360 kr och göra en egen bedömning. Därefter kan du ta ett beslut om filmbaserad utbildning passa er.
Instruktörsledd innebär att ni utbildas av en instruktör och kan hela tiden ställa era frågor, öva mer på dockorna och varandra, få tips och ta del av instruktörens erfarenheter.
Hoppas att du känner att du har fått värdefulla tips och att det underlättar för dig när du jämför dina offerter. 
Stort lycka till och undrar du över något hjälper jag dig gärna.

Bästa hälsningar
Arshia Genborg

Har du lite tid över?