OM OSS
I trygga händer hos brandmän och ambulanspersonal 

Historien bakom Hjärtochlungräddning.se
– att göra inblåsningar och kompressioner på ett barn

Jag har jobbat som brandman i 16 år och som du säkert redan vet larmas brandförsvaret förutom bränder, drunkning och trafikolyckor även på hjärtstopp.

Vi får ett hjärtstoppslarm. I radion berättar operatören att det är ett barn, mer information får vi inte. Jag blir alldeles kall i kroppen och det enda jag tänker på i brandbilen, på väg fram till olycksplatsen är – hoppas att någon har startat HLR!

Jag förbereder mig så gott jag kan och jag ritar upp bilder i huvudet. Vad kan ha hänt? Hur kan jag vara så effektiv som möjligt? Vad ska jag ta med mig och vad är bäst att börja med? Det är tyst i bilen, ingen säger något – men alla tänker samma sak!

Vi är framme och mycket riktigt, det ligger ett livlöst barn på gräset. Det är kaos, och föräldrarna skriker med en obeskrivlig panik i rösten. Men ingen har påbörjat HLR! 

En jobbarkompis börjar ge inblåsningar med syrgas, medans jag startar kompressioner direkt och en annan kompis kopplar upp hjärtstartaren. Var enda gång jag trycker på hans bröstkorg ber jag till högre makter att han ska överleva. Kort därefter kommer ambulansen, akutbilen och ambulanshelikoptern. Vi gjorde verkligen vårt bästa, men killens liv gick inte att rädda, han blev bara 10 år!

Hjärtfel och hjärtstopp kan drabba vem som helst, ung som gammal. Min upplevelse är att många är osäkra och vet inte vad de ska göra fullt ut på en olycksplats, vilket kan leda till att den olycksdrabbade inte klarar sig, som i detta fall. Efter många tragiska hjärtstoppslarm funderade jag på hur jag kan bidra till att öka allmänhetens HLR-kunskaper. Svaret var enkelt, jag skulle starta Hjärtochlungräddning.se och erbjuda kvalitetskurser så att fler kan rädda liv.

Det här är en av alla olyckor som är bakgrunden till min drivkraft och passion för första hjälpen och HLR. Efter många års erfarenhet kan jag intyga att alla lyckade insatser har haft en gemensam nämnare. HLR har startats i ett tidigt skede, av personer som befunnit sig på olycksplatsen.

Att kunna HLR och första hjälpen är allmänbildning
Jag tror att du håller med mig om att det är allmänbildning att kunna hjälpa sitt barn som har satt i halsen, eller hjälpa sin partner som drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. HLR är otroligt enkelt att lära sig, du trycker på bröstkorgen och blåser ner luft i lungorna – och det kan räddar liv!

Gå en kvalitetsutbildning i HLR
Hjärtochlungräddning.se startades i syfte att hjälpa nyblivna föräldrar, företag och föreningar med kvalitetsutbildning i HLR. Du utbildas av brandmän och ambulanspersonal som dagligen jobbar med akutsjukvård. Blir du inte nöjd får du pengarna tillbaka, oavsett dina skäl.

Bästa hälsningar
Arshia Genborg

Instruktörer hos oss

Jag heter Arshia Genborg och driver Hjärtochlungräddning.se – det är jag som kommer att hjälpa dig när du ringer eller mejlar oss.

Jobbar även som brandman i Storstockholms brandförsvar och efter 16 år inom yrket har jag varit på många olyckor där jag utfört HLR i olika situationer. Den erfarenheten delar jag gärna med mig och ger dig tips på vad du ska tänka på vid en olycka.

Du som är först på en olycksplats och har kunskaper i första hjälpen kommer att rädda liv! Se till att gå en kurs, hos oss eller någon annan eftersom din kunskap kommer att göra stor skillnad på en olycksplats.

E-post: a.genborg(a)hjartochlungraddning.se

Joakim Norrby heter jag och är HLR-huvudinstruktör. Sedan 2003 arbetar jag som brandman, och arbetar idag i Storstockholms brandförsvar.

Vid de flesta hjärtstopp jag varit på har ingen påbörjat HLR! Genom att gå en kurs i HLR kommer du känna dig både säkrare och tryggare OM olyckan är framme. Just du är kanske den som vågar kliva fram och påbörja HLR, och bli skillnaden mellan att personen klarar sig eller inte.

E-post: j.norrby(a)hjartochlungraddning.se
 

Annelie Florin heter jag och är HLR-instruktör. Till yrket är jag specialistutbildad ambulanssjuksköterska.
 
Att komma ut på ett hjärtstopp där anhöriga/förbipasserande har påbörjat HLR är något som kan göra en enorm skillnad. Om den som är först på plats har kunskaper och utför hjärt-lungräddning ökar chansen till överlevnad markant. Tänk om du är där nästa gång! Tänk om dina insatser räddar liv! Gå en kurs i första hjälpen och HLR så känner du dig tryggare och säkrare om någon i din närhet drabbas.

E-post: a.florin(a)hjartochlungraddning.se

David Justesen heter jag och är HLR-instruktör. Sen 2001 har jag hållit på med livräddande utbildningar, till en början åt Räddningsverket (MSB). Har 20 års erfarenhet som brandman och det gör att jag kan svara på de flesta av dina frågor på utbildningen.

Genom alla mina yrkesverksamma år på olycksplatser, visar det att ”ett snabbt ingripande” kan vara avgörande mellan liv och död. Bli en av dom som kan göra detta första och mycket viktiga ingripande. Gå kurs i HLR och Första Hjälpen.

E-post: d.justesen(a)hjartochlungraddning.se

Per Hanson heter jag och är HLR-huvudinstruktör. Jag har en lång yrkeserfarenhet som sjuksköterska inom akutsjukvård och arbetar som specialistutbildad sjuksköterska inom ambulanssjukvården sedan 2008.

Min erfarenhet av olyckor och akuta sjukdomar ger mig en bra och trygg grund när jag utbildar dig. Lovar att en kurs i förstahjälpen och hjärt och lungräddning ger ovärderliga kunskaper som kan göra stor skillnad för den som drabbats.

Jag har vid flertalet tillfällen bevittnat att dessa kunskaper kan vara avgörande för om en drabbad person överlever eller inte. Därför önskar jag att alla fick ta del av dessa kunskaper. Gå en kurs för dina närståendes, barnens, föräldrarnas, vännernas och kollegornas skull. För vem vet när vi själva drabbas och då önskar i alla fall jag att de som finns i min närhet har kunskaper att kunna hjälpa mig på bästa sätt.

E-post: p.hanson(a)hjartochlungraddning.se

Jesper Lindström heter jag och har varit instruktör sedan 2005. Berättar mer inom kort :)

E-post: j.lindstrom(a)hjartochlungraddning.se

Joakim Pihl heter jag och har jobbat som brandman i 14 år, och varit instruktör i HLR i ett par år. Jag brinner för att dela med mig av mina kunskaper inom hjärt- och lungräddning och första hjälpen. Jag har varit på många olyckor där man möts av personer som inte har haft kunskaper i HLR och första hjälpen. Jag vill sprida till alla att det är bättre att agera och göra någonting om väl en olycka inträffar. Det ända felet man kan göra är inte göra någonting alls.

E-post: j.pihl(a)hjartochlungraddning.se

Tomas Larsson heter jag och är HLR-instruktör. Till yrket är jag brandman i Storstockholms brandförsvar. 
Jag har varit på många hjärtstopp genom åren och utifrån den erfarenheten förstår jag hur viktigt det är att HLR påbörjas direkt.

Genom att gå en kurs i HLR kommer du känna dig tryggare och säkrare i hur du ska göra om olyckan är framme. 
Många gånger tänker man att en sådan olycka inte kommer att hända mig eller min omgivning. Men tänk om det händer din omgivning, då kan dina kunskaper vara skillnaden mellan liv och död.

E-post: t.larsson(a)hjartochlungraddning.se

Rikard Lindström heter jag och är HLR-instruktör. Förutom att utbilda glada kursdeltagare i HLR så arbetar jag även som brandman i Storstockholms Brandförsvar.

En del av mitt yrke som brandman innefattar att åka på larm när en person fått ett hjärtstopp. I många av dessa fall har inte HLR påbörjats, främst för att människor i närheten av den drabbade känner sig osäkra och inte har rätt kunskap om vad man ska göra. För att slippa känslan att vara otillräcklig och framförallt för att kunna hjälpa en drabbad, familjemedlem eller  medmännsika, så tycker jag att alla borde lära sig HLR.

E-post: r.lindstrom(a)hjartochlungraddning.se

Fredrik Liljegren heter jag och är HLR-instruktör. Sedan 2004 arbetar jag som brandman i Stockholm, men har även erfarenhet av att arbeta som sjuksköterska i ambulans. Genom mitt yrke har tyvärr varit med om flertalet olyckor och bär med mig erfarenheten att ett snabbt ingripande verkligen kan rädda liv.

E-post: f.liljegren(a)hjartochlungraddning.se

Mikael Jelgard heter jag och är HLR-instruktör. Till yrket är jag brandman sedan 1995 och jobbar idag i Storstockholms brandförsvar.

Hjärtstopp är tyvärr ett vanligt uppdrag inom räddningstjänsten och alldeles för ofta har ingen HLR påbörjats innan vi kommit fram. Genom att gå en kurs i HLR så ökar du din medmänniskas möjlighet att överleva ett hjärtstopp om du är där när det händer.

Du får med dig en förståelse om varför ett tidigt ingripande är så oerhört viktigt, och kunskap att agera när det behövs. Så bli en vardagshjälte och gå en HLR utbildning, dina medmänniskor behöver dig.

E-post: m.jelgard(a)hjartochlungraddning.se

Andreas Tjärnberg heter jag och HLR-instruktör. Arbetar även som brandman i Storstockholms brandförsvar. Min karriär inom räddningstjänsten började 1999 utanför Göteborg och jag trivs oerhört bra inom yrket.

I just det ögonblick som en olycka skett är din kunskap helt ovärderlig. Om du någon gång hamnar i en situation där ditt barn, en nära anhörig eller en arbetskamrat får hjärtstopp kommer du att vara överlycklig att du gått en HLR-kurs och att du gjorde allt du kunde.

E-post: a.tjarnberg(a)hjartochlungraddning.se

Roger Ågren heter jag och är HLR-instruktör. Förutom att arbeta med utbildningar så arbetar jag i Storstockholms brandförsvar som brandmästare. Jag har tidigare arbetat som officer och har stor erfarenhet av utbildning och pedagogik inom olika ämnesområden.

E-post: r.agren(a)hjartochlungraddning.se

Tim Sepp heter jag och är HLR-instruktör. Utöver förmånen att få utbilda vardagshjältar i HLR, arbetar jag som brandman i Storstockholms brandförsvar.

Tidiga och samordnade insatser kring olyckor med hjärtstopp är nyckeln för att rädda liv! Bara genom att göra nånting, ropa på hjälp, larma 112 eller påbörja HLR, kan vara avgörande och göra skillnad mellan liv och död.

Du som medmänniska, partner, mamma, pappa, son, syster eller kollega gör en hjälteinsats som går en HLR-utbildning eftersom det är ni som kommer att vara först på plats. Du kommer dessutom att kunna vara stolt över dig själv att du åtminstone har kunskapen att agera. 

E-post: t.sepp(a)hjartochlungraddning.se