9 smarta tips på hur du sparar pengar och tid som HLR-instruktör!

– så du slipper göra de misstagen jag har gjort

Det finns problem som jag ännu inte har hittat den optimala lösningen på. Därför kommer den här sidan att uppdateras med jämna mellanrum för att underlätta för dig som utbildar i HLR.

Har du egna idéer på hur saker kan förbättras?
Dela gärna med dig av din erfarenhet och om jag använder din idé kommer jag att tacka dig med en present.

Bra att känna till
Dockorna som jag använder är från Laerdal och heter Little-Anne. Alla priser i exemplen är exklusive moms och ungefärliga (eftersom företagen kan göra justeringar). Tryck på länkarna om du vill läsa mer om produkten. Hoppas att du gillar tipsen.

Nu kör vi!

1. Köp små sprayflaskor på Apoteket. Lämplig storlek är 50 ml, kostar 19 kr/st.
2. Fyll dem med DAX Ytdesinfektion Plus från apotea 26 kr för 1 liter.
3. Använd tvättlappar från Coop som kostar 18 kr för 200 st.
4. Klart!

Förvara sprayflaskorna i en liten plastlåda (ifall någon läcker) finns på Clas Ohlson för 25 kr.

Extratips! Använder du handdesinfektion 85 % sprit idag? Dockorna tål spriten utan att torka och spricka. Problemet är att spriten i sprayform är lätt att andas in i lungorna och det är ohälsosamt för dig och dina deltagare. Använd istället ytdesinfektion som också dödar bakterier men innehåller ingen sprit

Gör egna utbildningsbevis och spara massa pengar. Så här har jag gjort och du kan göra likadant. Gör utbildningsbeviset i Word och spara det som PDF-fil. Klart!

Min erfarenhet från repetitionsutbildningar (vi utbildade 32 förskolor i Sundbybergs stad ca 450 deltagare) är att väldigt få har kvar sina kompetenskort som de fick för 1–2 år sedan. Någon enstaka har kvar sin i plånboken och när jag har frågat om någon har tittat på den någon gång har svaret alltid varit nej. Många vill dessutom ha sitt utbildningsbevis digitalt för att kunna bifoga det till exempel i sitt CV.

Du byter lungor, rengör, stoppar ned dockorna i påsarna och ned i förvaringsväskan. När du plockar upp dockorna vid nästa kurstillfälle är ansikten dammiga p g a statiskt elektricitet. Du måste återigen rengöra de snabbt och kanske under stress innan deltagarna kommer. Känner du igen det?

Du löser problemet enkelt genom att köpa mössor. Du skyddar dina dockor, undviker missfärgning från väskans inre väggar och du slipper dammiga ansikten. Vid utbildningen dra du bara upp mössan och då skyddas dockans huvud även mot golvet och hålls alltid rent.

Vissa övningshjärtstartare, bl a övningshjärtstartare från Philips har elektroder som måste klistras fast på en aluminiumtejp. När elektroderna ”kortsluts” mot tejpen som sitter på dockans bröstkorg känner hjärtstartaren av det och ger automatiskt nästa instruktion. Den här tejpen kallas för ”Extern adapter tejp” och kostar 440 kr i 5-pack.

Gör så här: Köp en rulle aluminiumtejp på 10 m för 46 kr på Biltema. Fäst den som jag har gjort (se bild), enkelt eller hur?

Extratips! Sätt aluminiumtejpen innanför ”bröstkorgen” och ha ca 30 cm i marginal. Då kan du enkelt öppna upp bröstkorgen för att byta lungor utan att behöva ta bort tejpen varje gång.

* Min uträkning: 46 kr ger 10 m och 20 st 50 cm långa aluminiumtejpbitar. Det motsvarar 4-paket ”Extern adapter tejp 5-pack” som kostar 1 760 kr (440 kr x 4) som ger 20 st aluminiumtejpbitar. 1 760 kr/46 kr=38,26 ca 3 800 %

Vill du satsa på kvalitet ska du helt och hållet avstå från tanken att använda pappershjärtstartare (som ingår i Mini-Anne paketet). Jag har alltid minst 8 övningshjärtstartare Philips AED Trainier 3.  

Philips övningshjärtstartare AED Trainer 3 (Philips FR3)
Bäst i mina tester! Själv använder jag AED Trainer 3 och är nöjd. Anledningen till att jag rekommenderar denna modell är att den har en flera smarta funktioner:

  • Den har en barnnyckel som gör att jag kan använda den på mina barn HLR-utbildningar
  • Den har hela 13 olika språkinställningar vilket gör att jag även kan hålla mina utbildningar på bl a engelska
  • Kan enkelt programmeras så att den håller rätt takt vid HLR. Du kan också ställa in hur långa/korta intervaller med HLR ska göras innan ny analys återupptas
  • Du kan välja att styra övningshjärtstartaren med en fjärrkontroll, en stor fördel då den fungerar på alla HLR-dockor
  • Elektroderna känner av att de sitter på dockans bröstkorg (med hjälp av en aluminiumtejp) och ger automatiskt nästa instruktion. En fördel är att du kan dela upp deltagarna i lika stora grupper och alla kan öva samtidigt. Har du 4 hjärtstartare och 3 deltagare i varje grupp så övar 12 personer samtidigt

Enda nackdelen jag kan komma på är att ljudnivån inte går att höja tillräckligt så att instruktionerna hörs bra i bullriga miljöer.

Philips övningshjärtstartare HeartStart Trainer (Philips HS1)
Ljudkvaliteten är helt okej, den ger tydliga röstinstruktioner och har så kallad HLR-stöd som berättar exakt steg för steg hur livräddaren ska göra. Den håller takten, räknar antal kompressioner och berättar hur inblåsningar ska göras. Elektroderna känner av att de sitter på dockans bröstkorg (med hjälp av en aluminiumtejp) och ger automatiskt nästa instruktion.

Jag tycker att den enda nackdelen är att den inte är uppdaterad med senaste riktlinjerna. Övningshjärtstartaren säger att man ska kontrollera puls, vilket är felaktigt.

Lifepak CR Plus övningshjärtstartare (har utgått sedan maj 2019)
En helt okej övningshjärtstartare för dig som vill visa hur en hjärtstartare fungerar. Bra ljudkvalitet och ger tydliga röstinstruktioner. Du kan programmera den till flera olika språk, välja hur långt tid deltagarna ska göra HLR innan ny analys återupptas. Dessutom kan du enkelt via fjärrkontrollen få hjärtstartaren att repetera viktig information för deltagarna så att de hela tiden gör rätt.

Själv tycker jag att instruktionsboken var svår att tolka och den var krånglig att programmera första gången. Som tur är gör man det bara en gång.

Nackdelen med Lifepak CR Plus är att den saknar HLR-stöd (håller kompressionstakten, räknar antal kompressioner och berättar hur inblåsningar ska göras). Elektroderna känner inte av att de sitter på dockans bröstkorg utan du måste själv via en fjärrkontroll ge nästa instruktion.

Visar du filmer eller ett bildspel i dina utbildningar? Då är du förmodligen också i behov av en projektor. Visste du att det finns projektorer som du kan ställa snett och ändå få en perfekt bild mitt på väggen? Detta underlättar för dig som vill nyttja hela golvytan till dem praktiska momenten i HLR-utbildningen. Dessutom slipper du sladdar som ligger över golvet som deltagarna kan snubbla på (och i värsta fall åker din projektor i backen).

Epson Projektor EB-S41
Rekommenderar denna modell eftersom den har en stark lampa på hela 3300 lumen. Fungerar utmärkt trotts att det är ljust i rummet. Det mest fantastiska är att du kan ställa den vid ena långväggen och få en perfekt bild mitt på väggen.

Extratips! Ljusstyrkan bör vara minst 2500 lumen. De är viktigt eftersom du aldrig vet om det finns persienner i den lokalen du ska utbilda i hos din kund. Man kan säga att ju högre ”lumen” desto starkare lampa och bättre bild i ljusa utrymmen.

Misstaget jag gjorde var att köpa en för liten väska. Med tiden fick jag köpa ytterligare två väskor till för att få plats med övningsmattor, hjärtstartare, rengöringsmedel, projektor, dator, skarvsladd, handlingsplaner, certifikat och mycket mer. En hockeytrunk är det bästa jag har hittat. Perfekt storlek, rymlig och har många fack i olika storlekar och så ett bra pris. Dessutom har den hjul och handtag så det blir enkelt att dra den.

Extratips! Köp den i slutet av hockeysäsongen, då det är halva priset på utgående modeller i de flesta sportbutiker.

Presentationsfjärrkontroll
Jag rekommenderar Targus AMP13EU. Batteriet håller väldigt länge och den har 15 m räckvidd. Har smarta funktioner som bakgrundsbelysning, laserpekare, slå på och stänga av bild och många fler. Fungerar både på Mac och Pc. Pris: 263 kr

SoundLink Mini Bose
Obegripligt bra ljud! Värt var enda krona. Koppla ihop den via Bluetooth och ställ den mitt i utbildningslokalen. Batteritiden är på hela 11 timmar så du behöver aldrig oroa dig för att batteriet ska ta slut, inte ens om du kör filmbaserade HLR-utbildningen på 3 timmar. Pris 1 600 kr.

Du som nyligen har startat eget företag (eller ska starta) bör tänka på alla kostnader. Om du efter ett halvår får en ny affärsidé eller tycker att utbildningar inte var så roligt som du först trodde, kan du enkelt sälja din utrustning utan större förlust.

Beroende på vilken nivå du vill ha på dina utbildningar och framförallt hur mycket tid du vill lägga på ditt nya företag kommer du att behöva en hel del utrustning. Köp så mycket som möjligt begagnat. Det finns mängder med skrivare, projektorer, skrivbord och stolar på blocket.

Det finns även en del hjärtstartare och HLR-dockor på begagnatmarknaden som kostar långt under halva nypriset. Kom ihåg att alltid be om originalkvittot även om du skriver ett handskrivet. Om säljaren inte kan visa ett giltigt kvitto ska du alltid kontrollera att produktens serienummer inte finns med i polisens stöldregister, ring 114 14.

Tips! Fotografera säljarens legitimation med din mobilkamera för att kunna spåra en eventuell bedragare. Misstänker du att det är stöldgods ska du alltid kontakta polisen. Kom ihåg att den som köper stöldgods uppmuntrar tjuven att stjäla mer.

Få gratis rådgivning om utbildning och hjärtstartare!

Fyll i formuläret, ring 08-99 99 01 eller skicka ett mejl till info@hjartochlungraddning.se så får du svar inom 1 timme.

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig 

Våra HLR-instruktörer

Hjärtochlungräddning.se

Hjärtochlungräddning.se
08-99 99 01
Bryggare Bergs väg 2, 182 47 Enebyberg

Du får hjälp blixtsnabbt!

Skriv ditt telefonnummer så ringer vi upp dig inom 15 minuter.

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig