Hur väljer du ett seriöst företag för din Första hjälpen-utbildning?

Undvik de 6 vanligaste misstagen när du bokar HLR och första hjälpen-utbildning. Tips till dig som jämför offerter och priser på utbildning

Oftast får du vad du betalar för. Och självklart väljer du precis vem du vill. Du ska nu få höra hur flertalet av utbildningsföretagen jobbar. Som du redan vet anlitar många företag underentreprenörer eller säljer uppdraget till andra – i byggbranschen är detta vedertaget. Men visste du att många utbildningsföretag gör likadant?

Så här går det till. De säljer HLR-kurser billigt. Sedan anlitar de underentreprenörer som håller dessa. Skälen är oftast att de:

  • vill tjäna enkla och snabba pengar.
  • saknar egna instruktörer (se t ex bild 1).
  • finns i en annan stad men påstår att de är rikstäckande (se t ex bild 2 – röd markering).
  • saknar dockor och hjärtstartare så att det räcker till alla deltagare.
  • saknar certifiering för en specifika utbildningen.
  • har sitt utbildningsföretag som extraknäck och satsar halvhjärtat.

 

Och det är inget fel med det! Eller hur? Bara de är ärliga och berättar vad du får när du anlitar dem.

Som du ser letar utbildningsföretagen efter instruktörer i olika kanaler som till exempel på Facebook. Det betyder att vem som helst kan dyka upp på kursen du bokat. Du har ingen aning om instruktörens kunskap, erfarenhet eller utbildning. Du vet inte heller vilken utrustning du får öva med – har du otur kan du få öva med billiga uppblåsbara dockor med pappershjärtstartare.

 

Hur väljer du ett seriöst företag för din Första hjälpen- och brandutbildning? Exempel 1      Hur väljer du ett seriöst företag för din Första hjälpen- och brandutbildning? Exempel 2      Hur väljer du ett seriöst företag för din Första hjälpen- och brandutbildning? Exempel 3

 

6 frågor du ska ställa till utbildningsföretaget för att se om du vill anlita dem!

1. Håller ni utbildningen själva eller anlitar ni andra instruktörer som kommer till oss?

Svarar de ärligt kan du välja själv hur du vill göra.

2. Vad har era instruktörer för erfarenheter av att utbilda i HLR?

Du får veta om de har lång erfarenhet av att utbilda. Men du får också veta om de är utbildade i presentationsteknik. Eller om de har teoretiska och praktiska kunskaper av att göra HLR (som t ex sjuksköterskor och brandmän).

3. Fråga hur många instruktörer de har och om du kan välja vilken du vill? Ta en titt på deras hemsida om de har namn och bild på sina instruktörer.

Du får veta om de har egna instruktörer. Om de har fler som kan täcka upp vid t ex sjukskrivning, VAB o s v. Kan du välja vilken instruktör du vill så vet du att bilderna på sajten är äkta och de instruktörerna existerar. Du kanske tycker att det låter helt overkligt med det finns de som lägger upp bilder på kompisar och påstår att de är deras instruktörer.

4. Kan vi boka utbildningen på plats hos er?

Du får reda på om de har egna lokaler eller har sitt kontor i hemmet. Det är inget fel med att ha hemmakontor. Du får reda på företagets storlek och hur seriöst de satsar på sin verksamhet. Bra för dig att veta om du vill samarbeta långsiktigt med dem.

5. Vad händer om er instruktör blir sjuk och vi har 15 deltagare som står och väntar kl 8.00 på morgonen?

Egentligen är kurskostnaden den billigaste kostnaden i jämförelse med vad personalen kostar (eftersom varje anställd avsätter 2,5 arbetstimme) samt uteblivet arbete (under tiden de går kursen). Det kan ställa till det för dig om det saknas en reservinstruktör.

6. Hur länge har ert företag funnits aktivt? Och ta en titt på deras omsättning och vinst.

Fråga de och kolla på allabolag.se. Det kan vara så att företaget funnits länge som en enskild firma och omvandlats till aktiebolag. Omsättningen och vinsten säger en del om hur företaget går och hur det sköts. För dig som vill ha ett långsiktigt samarbete (slippa jämföra utbildningsofferter varje år) är det värdefullt att veta om företaget finns kvar nästa år när du behöver boka nya kurser eller beställa utrustning på nytt.
Alla bolag HLR-utbildning

Tack för att du läste och stort lycka till. Hoppas att du hittar ett utbildnings­företag som du blir nöjd med. Undrar du över något hjälper jag dig gärna  ❤

Bästa hälsningar
Arshia Genborg

PS. Vem känner du som skulle bli glad att få ta del av den här informationen? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på whatsapp
Dela på email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig ännu mer om HLR och hjärtstartare...

Hur kan vi hjälpa dig?​

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig ❤️

Ring, mejla eller kom och knacka på vår dörr

Mån-tors 09:00–16:00, fre 09:00–15:00

Få gratis rådgivning om utbildning och hjärtstartare!

Fyll i formuläret, ring 08-99 99 01 eller skicka ett mejl till info@hjartochlungraddning.se så får du svar inom 1 timme.

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig