Skärmklipp 2017-04-14 01.01.24

UNDVIK DE 6 VANLIGASTE MISSTAGEN
när du bokar HLR- och första hjälpen utbildning!

Tips till dig som jämför offerter och priser på utbildning

Jag tror att du som vill boka en HLR (hjärt- och lungräddning) utbildning är mer intresserad av resultatet än att hitta den billigaste utbildningen på marknaden. Du vill ha en kvalitetsutbildning och tycker att det är viktigt att du och dina kollegor blir nöjda. Du vill också få rätt kunskap och svar på dina frågor, annars känns det som bortkastad tid, eller hur?

Observera att jag hatar att vara negativ, men det behövs ibland. Du måste veta att det finns alldeles för många företag där ute som erbjuder utbildningar i HLR och första hjälpen som saknar både kunskap och kvalité. Ditt jobb är att se till att den du anlitar är bra och tar rimligt betalt för din utbildning. Så vad ska du göra? Du ska ta kontrollen med din kunskap.  

Är företaget intresserad av att höra vad du har för behov och vilken utbildning/utrustning som passar er?
Ställer han/hon relevanta frågor för att höra om ni har några speciella risker på er arbetsplats som t ex brännskador klämskador, fallskador, blödning mm?

Lyssnar han/hon intresserad av vad du vill ha eller vräker den facktermer över dig? Boka en D-HLR kurs eftersom vi går igenom varför HLR köper tid för den som drabbats av hjärtstopp. Hur defibrillatorn startar ett hjärta som hamnat i s.k. kammarflimmer. Vi lär också ut luftvägsstopp och berättar om effektiv- och ineffektiv hosta och vad man ska göra... snark!

Har instruktören någon som helst erfarenhet av att göra HLR eller stoppa en stor blödning i en verklig situation? Eller har han/hon enbart teoretiska kunskaper?

Det finns en djungel av utbildningsföretag och det är stor skillnad på prislappen. Varför är det så och vad skiljer dessa åt? Några av svaren får du nu.
Tips! Ladda ner en enkel mall som underlättar för dig när du jämför olika offerter. När du jämför flera olika offerter kan det blir lite rörigt. För att göra arbetet lite lättare för dig när du jämför tidsåtgång, vad som ingår, milersättning/resekostnad, totalpris, kostnad för avbokning, antal deltagare mm har vi tagit fram en enkel mall. Ladda ner:
Misstag 1
Välja utbildningsföretag med instruktörer helt utan erfarenhet från verkligheten


Visste du att det finns många utbildningsföretag med instruktörer som aldrig någonsin utfört HLR eller stoppat en stor blödning i en verklig situation? Väljer du att gå din utbildning hos oss är du garanterad en instruktör med erfarenhet av akutsjukvård. Du får en hög kvalitet på din utbildning eftersom du får ta del av instruktörens erfarenheter från verklig-heten. Du får också svar på alla dina frågor och lär dig mer under kursen.
Misstag 2
Du får öva med billig och dålig utrustning


Mini-Anne är en billig uppblåsbar HLR-dockor. Den är liten i förhållande till en riktig människa, vilket gör att elektroderna från hjärtstartaren inte går att fästa ordentligt på dockan. När du använder den på din barn-HLR-kurs blir det ännu mer missvisande, eftersom lungvolymen inte stämmer. Det går inte heller att fästa elektroderna på ryggen eftersom det är ett stort hål där. Jag tror att du håller med mig om att det blir en kurs med låg kvalitet när du dessutom får öva med en pappershjärtstartare (attrapp utan högtalare och knappar, se bild).

Hos oss får du öva med:
HLR-docka Little Anne
HLR-docka Little Junior
HLR-docka Baby Anne
Pris: 1 237 kr – 2 234 kr per styck
Hjärtstartare Philips för övning
Pris: 3 830 kr

Exempel på billig utrustning:
Mini Anne
Uppblåsbar HLR docka med pappers hjärtstartare.
Pris: 360 kr

Rekommenderas ej om du vill ha en kvalitetsutbildning
Misstag 3
Bokar utbildning med ett dåligt upplägg


Visste du att många utbildningsföretag bara har med sig dockor på kursen – inget mer. De visar inga filmer eller bilder. De har inte ens en taktmätare så deltagarna kan hålla rätt takt när de övar kompressioner.

Boka din kurs hos oss eftersom du får ta del av ett pedagogiskt bildspel med lättförståelig text, enkla bilder och tydliga filmer från riktiga hjärtstopp. Hos oss får du dessutom gratis utbildningsmaterial med dig hem efter utbildningen – så du enkelt kan repetera dina kunskaper.
Misstag 4
Du går din utbildning i en stor grupp


Det blir billigare att låta 30 deltagare gå kursen samtidigt med en instruktör – så klart! Problemet är att det är omöjligt för instruktören att hinna hjälpa dig och alla andra (p g a tidsbrist) med rätt HLR-teknik som t ex inblåsningar, kompressionsdjup, kompressionstakt mm. Det finns också en stor risk att du inte får chansen att ställa alla dina frågor.

Bokar du din HLR-kurs hos oss kan du utbilda fler deltagare samtidigt genom att boka en extra instruktör eller utöka kurstiden. Då kan du vara säker på att du får en utbildning av hög kvalitet samtidigt som du sparar pengar.
Misstag 5
 Du bokar en filmbaserad utbildning


Visste du att det finns utbildningsföretag som kör filmbaserade utbildningar? Det innebär att du tittar på en film samtidigt som du övar på en uppblåsbar docka och en hjärtstartare av papper. Om du ändå funderar på detta alternativ rekommen-derar jag dig att beställa Mini-Anne paketet för 360 kr (filmen ingår) och göra en egen bedömning. Därefter kan du ta ett beslut om filmbaserad utbildning passar er.

Instruktörsledd innebär att du utbildas av en instruktör som hela tiden anpassar utbildningen efter dina behov och önskemål. Du kan avbryta för att ställa dina frågor, öva mer på dockorna, få smarta tips och få ta del av instruktörens erfarenheter.
Misstag 6
Du bokar en D-HLR-kurs


Skickar du offertförfrågningar på vuxen HLR-utbildning till olika företag får du med stor sannolikhet förslag på D-HLR-kurs från några. En D-HLR är en djupgående kurs anpassad för räddningspersonal. Svenska HLR-rådet ställer krav på att du ska ha gått en grundkurs i Vuxen HLR med hjärtstartare senast ett halvår innan, max 6 deltagare, köpt och läst kursbok (145 kr per styck) och gjort ett webbaserat prov. Dessutom är kursen 4 timmar. Varför rekommenderar de D-HLR för allmän-heten och inte vuxen HLR med hjärtstartare? Handlar det om okunskap eller vill de tjäna mer pengar och struntar i vad som är bäst för dig? Det spelar egentligen ingen roll, nu vet du vad som gäller och kan nappa på alla bra erbjudanden.

Hoppas att du känner att du har fått värdefulla tips och att det underlättar för dig när du jämför dina offerter. 
Stort lycka till och undrar du över något hjälper jag dig gärna.

Bästa hälsningar
Arshia Genborg
 

Har du lite tid över?