Lektion 5: Luftvägsstopp (sätta i halsen)

3 minuter (läs 1 min + video 2 min)

Sätta i halsen (luftvägsstopp) – personen kan inte andas, hosta eller prata

Har du någon gång ätit en torr bulle eller smörgås som fastnat i halsen? Du dricker vatten och sköljer ned den. Det är helt ofarligt eftersom det sitter i matstrupen.

När en person sätter något i luftstrupen kallas det för luftvägsstopp. Det är direkt livshotande och personen får svårt att andas, hosta eller prata. Om ingenting görs kommer personen inom kort att drabbas av akut syrebrist i hjärnan och bli medvetslös.

Så här gör du på barn över 1 år och vuxna som har satt i halsen:

1. Ge 5 ryggslag Ställ dig bakom personen och luta den framåt. Håll en arm runt magen och se till att huvudet hamnar nedåt. Med handflatan ger du 5 ryggslag mitt emellan skulderbladen.

2. Gör 5 buktryck Ta ett knytnävsgrepp med båda händerna strax ovanför naveln. Gör 5 snabba inåt och uppåtriktade buktryck. Kontrollera om föremålet kommit upp. Ta bort föremålet försiktigt så att de inte täpper till igen. Vid behov upprepa 3 gånger och larma 112 om ingen larmat tidigare.


Viktigt! Om personen blir medvetslös – starta HLR.
Hur gör man om barn sätter i halsen - ryggslag och buktryck

Sammanfattning: Sätta i halsen (luftvägsstopp) – växla mellan 5 ryggslag och 5 buktryck när personen får svårt att andas, hosta eller prata.

TIPS! Ladda ner en gratis affisch om Luftvägsstopp, skriv ut och sätt upp på kylskåpet och bredvid kaffemaskinen på jobbet.

Hur gör du om barn över 1 år och vuxna sätter i halsen och slutar andas?