Skärmklipp 2017-04-14 01.01.24

OM OSS
I trygga händer hos brandmän och ambulanspersonal 

Historien bakom Hjärtochlungräddning.se
- Att göra inblåsningar och kompressioner på ett barn

Jag har jobbat som brandman i 18 år och som du säkert redan vet larmas brandförsvaret förutom bränder, drunkning och trafikolyckor även på hjärtstopp.

Vi får ett hjärtstoppslarm. I radion berättar operatören att det är ett barn, mer information får vi inte. Jag blir alldeles kall i kroppen. Förbereder mig så gott jag kan och jag ritar upp bilder i huvudet. Vad kan ha hänt? Hur kan jag vara så effektiv som möjligt? Vad ska jag ta med mig och vad är bäst att börja med? Det är tyst i bilen, ingen säger något – men alla tänker samma sak!

Vi är framme och mycket riktigt, det ligger ett livlöst barn på gräset. Det är kaos, och föräldrarna skriker med en obeskrivlig panik i rösten. Men ingen har påbörjat HLR!

En jobbarkompis börjar ge inblåsningar med syrgas och jag startar kompressioner direkt. En annan kompis kopplar upp hjärtstartaren. Var enda gång jag trycker på bröstkorgen ber jag till högre makter att han ska överleva. Kort därefter kommer ambulansen, akutbilen och ambulanshelikoptern. Vi gjorde verkligen vårt bästa, men den här gånge gick det inte, han blev bara 10 år!

Hjärtfel, hjärtstopp och även olyckor som leder till ett hjärtstopp kan drabba vem som helst, ung som gammal. Min upplevelse är att många är osäkra och vet inte vad de ska göra fullt ut på en olycksplats, vilket kan leda till att den olycksdrabbade inte klarar sig, som i detta fall. Efter många tragiska hjärtstoppslarm funderade jag på hur jag kan hjälpa till för att öka allmänhetens kunskaper i första hjälpen. Svaret var enkelt, starta Hjärtochlungräddning.se och erbjud endast kvalitetskurser i HLR, så att fler kan rädda liv!

Det här är en av alla olyckor som är bakgrunden till min drivkraft och passion för Första hjälpen och HLR. Efter flera års erfarenhet kan jag intyga att alla lyckade insatser har haft en gemensam nämnare. HLR har startats i ett tidigt skede av personer som befunnit sig på olycksplatsen.

Tack för att du läste!
Bästa hälsningar
Arshia Genborg

Här är våra HLR-instruktörer!

Jag heter Arshia Genborg och driver Hjärtochlungräddning.se – det är jag som kommer att hjälpa dig när du ringer eller mejlar oss.

Jobbar även som brandman i Storstockholms brandförsvar och efter 16 år inom yrket har jag varit på många olyckor där jag utfört HLR i olika situationer. Den erfarenheten delar jag gärna med mig och ger dig tips på vad du ska tänka på vid en olycka.

Du som är först på en olycksplats och har kunskaper i första hjälpen kommer att rädda liv! Se till att gå en kurs, hos oss eller någon annan eftersom din kunskap kommer att göra stor skillnad på en olycksplats.

E-post: a.genborg(a)hjartochlungraddning.se

Joakim Norrby heter jag och är HLR-huvudinstruktör. Sedan 2003 arbetar jag som brandman, och arbetar idag i Storstockholms brandförsvar.

Vid de flesta hjärtstopp jag varit på har ingen påbörjat HLR! Genom att gå en kurs i HLR kommer du känna dig både säkrare och tryggare OM olyckan är framme. Just du är kanske den som vågar kliva fram och påbörja HLR, och bli skillnaden mellan att personen klarar sig eller inte.

E-post: j.norrby(a)hjartochlungraddning.se
 

Per Hanson heter jag och är HLR-huvudinstruktör. Jag har en lång yrkeserfarenhet som sjuksköterska inom akutsjukvård och arbetar som specialistutbildad sjuksköterska inom ambulanssjukvården sedan 2008.

Min erfarenhet av olyckor och akuta sjukdomar ger mig en bra och trygg grund när jag utbildar dig. Lovar att en kurs i förstahjälpen och hjärt och lungräddning ger ovärderliga kunskaper som kan göra stor skillnad för den som drabbats.

Jag har vid flertalet tillfällen bevittnat att dessa kunskaper kan vara avgörande för om en drabbad person överlever eller inte. Därför önskar jag att alla fick ta del av dessa kunskaper. Gå en kurs för dina närståendes, barnens, föräldrarnas, vännernas och kollegornas skull. För vem vet när vi själva drabbas och då önskar i alla fall jag att de som finns i min närhet har kunskaper att kunna hjälpa mig på bästa sätt.

E-post: p.hanson(a)hjartochlungraddning.se

Mikael Jelgard heter jag och är HLR-instruktör. Till yrket är jag brandman sedan 1995 och jobbar idag i Storstockholms brandförsvar.

Hjärtstopp är tyvärr ett vanligt uppdrag inom räddningstjänsten och alldeles för ofta har ingen HLR påbörjats innan vi kommit fram. Genom att gå en kurs i HLR så ökar du din medmänniskas möjlighet att överleva ett hjärtstopp om du är där när det händer.

Du får med dig en förståelse om varför ett tidigt ingripande är så oerhört viktigt, och kunskap att agera när det behövs. Så bli en vardagshjälte och gå en HLR utbildning, dina medmänniskor behöver dig.

E-post: m.jelgard(a)hjartochlungraddning.se

Omar Kallin

Omar Kallin heter jag och är HLR-instruktör. Till yrket är jag brandman i Storstockholms brandförsvar.

När det kommer in ett hjärtstoppslarm till SOS-alarm larmas brandförsvar, ambulans och polis med högsta prioritet till platsen. Eftersom HLR måste påbörjas omedelbart, annars får hjärnans celler skador redan efter några minuter. Hjärtstartare finns uppsatta i offentliga miljöer och publika lokaler för medmänniskor att använda vid inträffat hjärtstopp. Det understryker vikten av ett tidigt ingripande. Kunskapen om HLR är enkel att bära och ger ofantligt mycket när den behövs. Är olyckan framme kommer du känna dig stolt över att du agerade. Lär dig rädda liv!

E-post: o.kallin(a)hjartochlungraddning.se

David Justesen heter jag och är HLR-instruktör. Sen 2001 har jag hållit på med livräddande utbildningar, till en början åt Räddningsverket (MSB). Har 20 års erfarenhet som brandman och det gör att jag kan svara på de flesta av dina frågor på utbildningen.

Genom alla mina yrkesverksamma år på olycksplatser, visar det att ”ett snabbt ingripande” kan vara avgörande mellan liv och död. Bli en av dom som kan göra detta första och mycket viktiga ingripande. Gå kurs i HLR och Första Hjälpen.

E-post: d.justesen(a)hjartochlungraddning.se

Mitt namn är Emanuel Borgefors och jag HLR-instruktör. Jag har en bakgrund inom pedagogik och arbetar idag som brandman i Storstockholms Brandförsvar.
En kurs i hjärt- och lungräddning är en rolig och lärorik investering av din tid som kommer att ge dig en ovärderlig förmåga att rädda liv. Om du hamnar i en situation där en annan människa har fått hjärtstopp kommer du att känna dig trygg i att faktiskt kunna agera för att ge personen en möjlighet till ett fortsatt liv.
Gå en kurs i hjärt- och lungräddning och lär dig på ett mycket enkelt sätt att rädda liv.

E-post: e.borgefors(a)hjartochlungraddning.se

Mitt namn är Kristian Björndahl och jag är HLR-instruktör. Jag har 18 års erfarenhet inom räddningstjänst och jobbar idag som brandman i Storstockholms brandförsvar.

Vikten av att ett snabbt ingripande kan rädda liv, det är något som vi alla här är överens om. Att ha kunskapen om vad man göra vid ett hjärtstopp eller ett luftvägsstopp är sådant som alla borde kunna. Lär dig rädda liv hos oss.

E-post: k.bjorndahl (a)hjartochlungraddning.se

Carl Andréasson heter jag och är HLR-instruktör. Jag jobbar även som brandman sedan år 2015, där jag får vara med om en hel del hjärtstoppslarm.

Anledningen till att jag jobbar som HLR-instruktör är för att jag vill hjälpa dig som vill hjälpa andra. Din kunskap kan vara skillnaden mellan liv och död.

Ju fler som har kunskaper i hjärt- och lungräddning kommer fler att överleva ett plötsligt hjärtstopp (eller olycka). Och den drabbade får den absolut bästa chansen att återgå till ett normalt liv igen.

E-post: c.andrasson(a)hjartochlungraddning.se