Här hittar du de vanligaste frågorna om HLR och första hjälpen!
Hur mycket kan du egentligen om första hjälpen? Testa dina kunskaper nu!
28 vanligaste frågorna vi får av våra kursdeltagare
Under åren har vi samlat ihop de vanligaste frågor som vi fått under våra kurser, på hemsidan och i våra utvärderingar. Gå igenom frågorna och lär dig bland annat om man kan svälja sin tunga eller inte…
Är du HLR-instruktör kommer du att känna dig extra trygg eftersom du har rätt kunskap och kan ge ett tydligt svar direkt. Bra eller hur?
Nu kör vi…

1. Lägg henne på rygg och be någon annan larma 112 om möjligt.

2. Böj högra knät ca. 90° uppåt. Lägg en hand på högra knät och en hand på hennes högra höft.

3. Vrid höftpartiet ca 45° mot dig (åt hennes vänstra sida) så att den tunga livmodern också trycks ner åt vänster. Nu vilar tyngden av den tunga livmodern mot golvet och trycker inte mot de stora blodkärlen i magen. Observera att hennes axlar och skulderblad skall ligga kvar mot golvet.

4. Fixera kroppen genom att lägga en kudde bakom korsryggen (du kan också vika en filt eller en jacka). Faller hon tillbaka kan du ta hjälp av någon att sidoförflytta livmodern åt vänster och sedan hålla kvar i den positionen. Nu börjar du med hjärt- och lungräddning (HLR). Växla mellan 30 bröstkompressioner och 2 inlåsningar utan avbrott, tills sjukvårdspersonal tar över.

Hundar utsätts ibland för faror och råkar illa ut. Syftet med den här sidan är att sprida viktiga kunskaper till alla hundälskare så att fler lär sig hjälpa människans bästa vän.
På sommaren är varma bilar en av farorna för hundar. Även på sjön sker olyckor när hundar saknar flytväst. Och en rädd hund är svår att få upp ur vattnet.
Skräp i naturen är ett annat problem för hundar, eftersom de kan svälja det och sätta det i halsen. Men det kan också svälja det så att det fastnar i mag- och tarmkanalen.
Om din hund saknar andning och puls ska du omedelbart starta hjärt- och lungräddning (HLR). Börja med att lägga din hund på dess högra sida. Böj tillbaka huvudet, dra ut tungan och håll igen munnen. Börja med 30 hjärtkompressioner och gör sedan 2 inblåsningar genom att blåsa in luft i nosen. Kontrollera puls med jämna mellanrum. Avbrott från HLR ska vara mindre än 10 sekunder.
Är du orolig för att skada din hund när du gör HLR? Det behöver du inte vara eftersom en revbensfraktur oftast läker av sig självt.
Kom ihåg att det är alltid bättre att göra något, än ingenting alls! Saknar du utbildning är det ändå bättre att försöka.
Så här gör du steg för steg:
1. Hundar (och katters) hjärta sitter till vänster i bröstkorgen. Därför lägger du din hund på dess högra sida för att lättare nå hjärtat.
2. Böj tillbaka huvudet, dra ut tungan och håll igen munnen.
3. Börja med 30 kompressioner med en takt av 2 per sekund. På små hundar kan du placera två fingrar över varandra.
4. Ge 2 inblåsningar (mun-mot-nos).
Tips! Se till att underlaget är hårt så att du får bra tryck på hjärtat när du gör kompressioner. Kom ihåg att kontrollera pulsen och på hundar hittar du pulsen enklast på insidan av låret.
Filmen visar hur du gör HLR på din hund.
Carol Ringström Djursjukskötare AniCura Gärdets Djurklinik.
Hjälp oss att sprida kunskaper i hur man gör HLR på en hund till så många hundälskare som möjligt. Dina vänner kan enkelt repetera sina kunskaper. Tack på förhand, din delning kan rädda liv!
Lungorna på en vuxen person är elastiska. Vi kan inte blåsa med så högt tryck så att lungorna spricker eller explodera. Däremot skulle det kunna finnas en potentiell risk hos gamla och sjuka lungor med t ex emfysemblåsor.
Vid snabba och kraftiga inblåsningar går luften istället ner i magsäcken och det kan leda till kräkning. Om personen kräks vänder du den på sidan och rensar munnen innan du gör nya inblåsningar. Gör det försiktigt med fingrarna så att ingenting fastnar i halsen.
Viktigt! Om man blåser för mycket på ett spädbarn (0–1 år) eller barn (1 år – puberteten) kan man orsaka stora lungskador. Blås endast den lilla mängd luft du har i din mun och titta så att bröstkorgen höjer sig (se filmklippen nedan).
Tips! Sitt med rak rygg och titta på din egen bröstkorg när du andas i viloläge. Du kommer att se hur lite bröstkorgen reser sig vid ett normalt andetag – precis så ska det se ut när du gör inblåsningar.
Syftet med den här filmen är att visa dig hur lite luft ett barn (ca 3 år) behöver för att syresätta kroppen. Titta noga på magen och precis så ska det se ut när du gör inblåsningar.
Anpassa alltid mängden luft till barnets eller personens storlek. Den lilla mängd luft du har i munnen räcker gott och väl för att fylla upp barnets lungor. Blås bara så att bröstkorgen/magen höjer sig. Och kom ihåg att skapa en öppen luftväg innan du gör inblåsningar.
Strömmen som skickas igenom hjärtat med hjälp av en hjärtstartare (defibrillator) skadar inte fostret i mammans mage. Däremot har fostret extremt små chanser att överleva om mamman får ett hjärtstopp. Det beror på att syretillförseln till fostret upphör och det får allvarliga hjärnskador snabbt.
Hjärtinfarkt
Hjärtinfarkt innebär att hjärtmuskeln fått syrebrist på grund av en proppbildning i hjärtats kranskärl. Den delen av hjärtat som blir utan syre skadas allvarligt. Skadan blir allvarligare ju längre tiden går innan proppen kan lösas upp. Den skada som blir kvar efter en propp kallas hjärtinfarkt.
Stroke
Stroke innebär det att man har får en blodpropp eller en blödning i hjärnan. Det leder till en syrebrist i hjärnan och skadar dem funktioner som styrs från det området där blodproppen eller blödningen sitter. Stroke är livshotande och man behöver vård på sjukhus omedelbart.
Hjärtstopp
Plötsligt stannar hjärtat och slutar att pumpa blod. Hjärtstoppet kan bero på ett problem i hjärtats elektriska system som gör att hjärtat tappar sin vanliga rytm (övergår till kammarflimmer). Hjärtat flimrar istället för att slå normalt och kan inte pumpar runt blodet i kroppen. Efter bara någon sekund blir personen medvetslös p g a syrebrist i hjärnan. Det enda som hjälper personen att överleva är HLR (hjärt- och lungräddning) och en strömstöt från en hjärtstartare.
Pulsen kan ibland vara svår att känna, t ex om personen är nedkyld eller förlorat mycket blod. Om ett barn har en puls under 60 slag per minut så räknas det som ett hjärtstopp. Cirkulation är inte tillräckligt bra för att klara av att syresätta cellerna. Det som händer är att cellerna så småningom får akut syrebrist, tar skada och dör.
Utan pulskontroll kommer HLR igång flera sekunder snabbare, all tidsförlust (för pulskontroll under pågående HLR) försvinner och fler celler överlever. Det finns också en risk att man tror att personen har puls och avvaktar med HLR, och den dör i onödan.
Tips! Om du känner dig minsta osäker på om hjärtat slår eller om personen andas normalt, är det mycket bättre att starta HLR än att avvakta. Om du komprimerar ett hjärta som redan slår, så händer ingenting. Det vill säga, du skadar inget. Därför är det alltid bättre att vara på den säkra sidan. Och du kan vara säker på att du har hjälpt den drabbade på bästa sätt.
Det finns ännu inga fall som är prövade i domstol i Sverige som gäller person som gjort HLR (hjärt- och lungräddning) på ett felaktigt sätt. Om du kommer till en olycksplats för att verkligen hjälpa till och gör ditt bästa, kommer du aldrig bli dömd för något.
Det är helt ofarligt och det händer ingenting om du gör bröstkompressioner på en person vars hjärta redan slår.
Känner du dig minsta osäker på om personen visar tydliga livstecken eller om den andas normalt är det mycket bättre att du startar HLR (hjärt- och lungräddning) än att du avvaktar. Den största faran är att personer som verkligen behöver hjälp med HLR inte får det och dör i onödan.
Om personen har protes och den sitter på plats, ska du låta dessa sitta kvar.
Har den hamnat fel i munnen ska du försöka sätta tillbaka den. Anledningen till det är att det blir mycket lättare att få tät runt munnen när du gör inblåsningar.
Om ni är fler på plats ska du starta HLR omedelbart och be någon annan hämta hjärtstartaren. En strömstöt genom hjärtat ska prioriteras så fort hjärtstartaren finns på plats. När personen saknar tydliga livstecken eller om du är minsta osäker på att den andas normalt ska du starta HLR direkt i väntan på att hjärtstartaren kommer till platsen.
Gör så här om du är ensam:
- Starta HLR omedelbart och larma 112 (genom att använda högtalarfunktionen på din telefon).
- Hämta och starta hjärtstataren.
- Ta bort kläderna på överkroppen och fäst elektroderna enligt bilden.
- Följ hjärtstartarens råd.
- Fortsätt med HLR utan avbrott tills sjukvårdspersonal tar över.

En smäll mot näsan räcker, ytliga blodkärlen brister och blodet rinner. Men ibland kan det starta av sig själv, t ex när slemhinnorna är torra eller har blivit inflammerade vid förkylning. Oftast slutar blödningen av sig själv inom någon minut.
Så stoppar du näsblod du på barn och vuxna:
- Sätt upp personen och luta den framåt.
- Klämma med dina fingrar runt näsans mjuka delar i några minuter.
- Tryck in en bomullstuss eller en servett med lite matolja i näsan (om nödvändigt).
- Låt bomullstussen sitta kvar i ungefär 30 minuter efter att det har slutat blöda.
Det är fysiskt ansträngande att utföra kompressioner under en längre tid. Är ni fler ska en av er börja med kompressioner under tiden den andra larmar 112. För att bibehålla en hög kvalitet på inblåsningarna och kompressionerna ska ni sedan lösa av varandra varannan minut.
Tips!
Är ni flera på plats kan någon möta upp sjukvårdspersonalen. Det går att spara många minuter om sjukvårdspersonalen får hjälp att öppna låsta dörrar och hitta den bästa vägen fram.



- Spädbarns bröstkorg vid HLR ska tyckas ner ca 4 cm.
- Barns bröstkorg vid HLR ska tyckas ner ca 4–5 cm.
- Vuxen persons bröstkorg vid HLR ska tyckas ner ca 5–6 cm.
Om du skulle glömma bort att det är 30 kompressioner och 2 inblåsningar är det helt okej! Gör alltid så gott du kan. Tryck ihop bröstkorgen ordentligt och gör det ca 2 gånger per sekund.
Överdos av droger, läkemedel, förgiftning, stroke, slaganfall är också andra tänkbara exempel som orsak till ett andningsstopp.
Vad skulle du göra om du hittade en livlös person i en snödriva? Hur reagerar andra tror du?
Hjärtfel, hjärtstopp eller andra allvarliga sjukdomar kan drabba vem som helst, ung som gammal. Är man först på plats kan man alltid göra något!
Hur mycket är ett människoliv värt?
När jag ser den här filmen vill jag inte tro att det är sant. Tänk om det är du, ditt barn eller din mamma/pappa som ligger där och drabbats av en allvarlig sjukdom? Och dina medmänniskor struntar i det fullständigt och går förbi. Jag kommer i alla fall aldrig att gå förbi en olycka utan att hjälpa till. Kommer du?
Syftet med den här filmen är att visa dig hur lite luft ett barn som är i 2–3 årsåldern behöver för att syresätta kroppen. Titta noga på magen (film 1) och precis så ska det se ut när du gör inblåsningar.
Anpassa alltid mängden luft till barnets eller personens storlek. Den lilla mängd luft du har i munnen räcker gott och väl för att fylla upp barnets lungor. Blås bara så att bröstkorgen/magen höjer sig. Och kom ihåg att skapa en öppen luftväg innan du gör inblåsningar.
Hjälp oss att sprida kunskaper i hur man gör HLR (hjärt- och lungräddning) på barn till så många föräldrar som möjligt. Dina vänner kan enkelt och gratis ladda ned utbildningsmaterial för HLR och repetera sina kunskaper. Tack på förhand, din delning kan rädda liv!
Du kan också använda hjärtstartaren precis som vanligt. Tänka bara på att undvika sätta elektroderna direkt över själva dosan – om du gör det skadas dosan och patienten kan få brännskador över huden. Annars kan du defibrillera (skicka en strömstöt med hjärtstartaren) och utföra HLR precis som vanligt.
Tips!
Det är ingen fara att göra bröstkompressioner på en person vars hjärta redan slår. Känner du dig osäker på om personen visar tydliga livstecken är det mycket bättre att starta HLR än att avvakta. Filmen visar hur du gör HLR steg för steg.
Filmen visar tydligt hur du gör om ett barn över 1 år och vuxna sätter i halsen och slutar andas.
Alexandra Östling drabbades av alla föräldrars mardröm. Hennes dotter Nova satte en popcornkärna i halsen. I en gripande historia delar hon med sig av händelsen. En olycka kan ske så lätt. Repetera dina kunskaper nu, det tar bara några minuter och det är gratis.
”I allt man gör saknas ett barn. Ett barn mindre att klä på, ett barn mindre vid middagsbordet, ett barn mindre att spänna fast i bilen, lämna på dagis. Så många vardagsrutiner som tidigare var så självklara då är idag ett helvete. Allt påminner om att vi har ett barn för lite hos oss. Och det gör så ont, så ont!”
Här kan du läsa Alexandras historia.
Stort tack Alexandra för att vi på Hjärtochlungräddning.se fick ta del av din historia.
Allt du behöver kunna om ditt barn sätter i halsen och slutar andas
Varje år sker ett flertal dödsfall på grund av matbit som fastnat i luftstrupen både hos barn och även vuxna. Syftet med den här sidan är att sprida kunskaper i ”hur man gör om ett barn sätter i halsen” till så många föräldrar som det bara går.
Tack på förhand för din delning, den kan rädda liv!
Filmen visar tydligt hur du gör om ett barn över 1 år sätter i halsen och slutar andas
Tips! Lär dig hur du ska göra om spädbarn och vuxna sätter i halsen. Laddar ner kursbok, affischer och böcker för hjärt- och lungräddning gratis. Bra eller hur?
En propp bildas i hjärtats kranskärl (blodkärl) som gör att syretillförseln minskar eller stryps helt. Smärta uppstår. Ju snabbare proppen löses upp desto mindre skador får hjärtat. Är syrebristen långvarig dör hjärtmuskelcellerna. Skadan kallas hjärtinfarkt.
Vad ska du göra?
Larma 112 omedelbart vid smärtor, obehag eller tryckande känsla i bröstet under ca 1–2 minuter. Personen kan samtidigt få svårt att andas, kännas sig sjuk och bli illamående. Vid hjärtstopp startar HLR direkt.
Hur många drabbas och varför?
I Sverige drabbas ca 30 000 varje år, vilket motsvarar 85 personer per dag. De flesta som drabbas struntar i riskerna genom att röka, äta onyttigt, dricka mycket alkohol och avstår från att motionera regelbundet.
