VARNING! Bli inte SMS-livräddare förrän du läst det här!​

VARNING! Bli inte SMS-livräddare förrän du läst det här!​

I media talas det mycket om fördelarna med SMS-livräddare. Och det är faktiskt en otroligt bra idé. I de allra flesta fall kan du faktiskt göra en livräddande insats. Men nu ska du få höra lite om de risker du faktiskt kan utsätta dig för när du springer på ett hjärtstoppslarm!

 

SMS-livräddare - larm om ett misstänkt hjärtstoppFör några år sedan kom det ett larm: ”Medvetslös kvinna, HLR (hjärt- och lungräddning) pågår.”

På platsen ligger en kvinna i 50-års åldern på gatan utanför ett höghus. Hon har mer eller mindre inget huvud kvar och hjärnan har stänkt ut över en stor del av trottoaren och husets fasad. Det visar sig att hon har hoppat ut genom ett fönster på femte våningen. Hennes skor stod prydligt uppställda på fönsterbrädan och fönstret stod på vid gavel.

Medan vi städade upp på gatan och packade in kvinnan i ambulansen noterade polisen en ung tjej en bit bort som betedde sig märkligt. Det visade sig att hon bara var 18 år och inte ens hade tagit studenten ännu. Men hon hade anmält sig som SMS-livräddare efter en HLR-kurs i skolan och hade nu sprungit på larmet och varit först framme på platsen. Inte så konstigt att hon betedde sig märkligt – hon var ju väldigt chockad.

Har du tecknat någon försäkring ifall du skulle råka illa ut när du springer på ett hjärtstoppslarm?

Hur skulle du få hjälp att bearbeta tragiska händelser om du skulle utsättas för något liknande? Vad skulle hända med ditt jobb, din ekonomi, din familj ifall du skulle drabbas av något när du springer på ett hjärtstoppslarm för att hjälpa till?

Värt att tänka på, eller hur?

Hur fungerar det att vara en SMS-livräddare då?

Jo, du laddar ner en app och om det sedan sker ett hjärtstopp i din närhet får du ett larm till din telefon. Om du kan och vill tar du dig då till platsen för hjärtstoppet för att försöka hjälpa den drabbade personen i väntan på sjukvårdspersonal, d v s polis, ambulans och räddningstjänst.

Varför är SMS-livräddare så bra?

Alla celler i kroppen behöver hela tiden syre för att överleva. Hjärnans celler är extremt känsliga och tar skada redan efter 4-5 minuter om de utsätts för syrebrist. Därefter dör de snabbt. Idag finns det ingen teknik som kan återuppliva döda celler, så dör hjärnans celler är det kört.

Eftersom sjukvårdspersonal sällan hinner fram inom 4-5 minuter om någon får ett hjärtstopp behövs hjälp av personer med rätt kunskap som finns i närheten för att personen ska ha en chans att klara sig. Så när du är först på plats vid ett larm och startar HLR så syresätts cellerna och överlever. Med hjälp av en hjärtstartare kan hjärtat sedan startas på nytt och personen överlever förhoppningsvis utan skador. Och du har räddat ett liv!

Men vilka risker kan det hända att du som SMS-livräddare utsätter dig för?

För några månader sedan larmades SMS-livräddare till en explosion: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/folk-uppmanades-att-ta-sig-till-explosion-via-sms-ska-inte-handa

Ja, ibland blir det tokigt…

3 riskfyllda situationer som jag som brandman har varit med om och som du som SMS-livräddare skulle kunna hamna i

1) Överdos

En 24-åring har råkat ta en överdos och blivit medvetslös. En SMS-livräddare har svarat på larmet och står utanför porten när vi kommer till platsen. Den medvetslöse personens vänner är drogpåverkade, chockade och hotfulla. Som tur är kommer även polisen direkt efter oss och kunde hjälpa till att lugna ner den hotfulla stämningen.

Men hur hanterar du en sådan situation när du som SMS-livräddare kliver in i någons bostad för att hjälpa till? Hur kan du veta om det finns vapen eller andra hot där?

2) Aggressiva och stressade husdjur

En man drabbades av ett hjärtstopp hemma i sitt hus. Jag han springa några meter in på tomten mot entrédörren när plötsligt två skällande schäfrar mötte mig i dörren. Jag är inte särskilt hundvan och har därför svårt att hantera aggressiva och stressade hundar. Men som tur var tog en av mina arbetskamrater, som är van vid hundar, hand om dem så att vi andra kunde komma fram till den drabbade mannen och påbörja HLR. Men hur skulle du som SMS-livräddare göra om du hamnar i en liknande situation?

3) Självmord

En ung tjej i 20-års åldern har bestämt sig för att hon inte vill leva längre och gör ett självmordsförsök. Hennes väninna hittar henne hängd i duschen med ett rep runt halsen. SMS-livräddare kommer först till platsen och är ordentligt chockade över vad de fick se. Jag kan fortfarande se framför mig hennes blåa ansikte och blåmärkena efter repet som skurit sig in i hennes hals. Hur skulle en liknande situation påverka dig som SMS-livräddare och har du möjlighet att få hjälp att bearbeta den efteråt?

Ytterligare ett exempel på en liknande situation är den som en arbetskamrat till mig nyligen berättade om. De fick ett larm om ett förmodat självmord. Personen hade skjutit sig själv i munnen och när de kom fram till platsen fanns även SMS-livräddare där.

Kort sammanfattning

Det finns ju risker med det mesta, eller hur? Det viktiga är att du känner till dem så att du kan ta rätt beslut. Och det är klart att du ska bli SMS-livräddare, du kan göra stor skillnad och rädda liv – men kom ihåg att alltid tänka på din egen säkerhet och ta aldrig några onödiga risker!

Tack för att du läste

Glada hälsningar
Arshia Genborg

Vem känner du som skulle bli glad att få ta del av den här informationen? Dela gärna!

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du gå en gratis HLR-utbildning online så att du är förberedd om något oförutsett händer?

Lär dig rädda liv helt gratis!

Laddar ner gratis Första hjälpen-affischer, skriv ut och sätt upp på kylskåpet.

Och titta på enkla instruktionsfilmer om hur du använder hjärtstartaren och hur du gör om någon sätter i halsen och slutar andas.

Men det är inte allt!

Dessutom kan du utmana familj, vänner men också dina kaxiga kollegor i en spännande quiz om HLR och brand :)

Gratis HLR utbildning, quiz, bok, film och affisch

Det finns mer att lära om HLR och hjärtstartare...

HLR kurs barn Stockholm
Brandutbildning i Stockholm inklusive SBA (systematisk brandskyddsarbete)
Fyll i formuläret så får du hjälp inom 60 minuter!