Brandutbildning i Stockholm - lär dig SBA systematisk brandskyddsarbete

Brandsäkerhet i hemmet och på arbetsplatsen

Årligen inträffar mellan 20 000–25 000 bostadsbränder i vårt land. Cirka 100 personer omkommer.

Tror du som många andra att levande ljus är den största brandorsaken?

Sorry, men det är fel.

Glömd spis är den i särklass vanligaste orsaken till bostadsbränder i Sverige.

Intresserad av statistik? Läs ber om på Brandskyddsföreningen om hur du förebygger brandolyckor.

3 saker du inte visste om bränder

Varje år brinner det på ca 8 800 företag, organisationer eller skolor. Alla slutar så klart inte i en katastrof. Men några av dessa bränder gör det. Det som oftast avgör hur slutresultatet blir är rätt kunskap hos dem som är först på plats.

Egentligen räcker det med att det brinner i en kastrull på spisen. Det är röken som ställer till det och delar av arbetsplatsen blir obrukbar. Detta eftersom röken är giftig och dessutom sätter den sig i tak, väggar, gardiner, möbler och allt annat i rummet.

Tänk dig bara tiden att kontakta försäkringsbolaget, veckor av sanering, värdeminskning på allt som blivit förstört…

Så vad skulle en liten brand på din arbetsplats innebära för er verksamhet? Och hur mycket pengar skulle ditt  företag förlora varje dygn då arbetsplatsen inte kan ha öppet?

Därför har du och ditt företag allt att vinna på att förebygga olyckor men också att lära er hantera en brand.

Som du säkert redan vet är det arbetsgivarens ansvar att göra allt den kan för att förhindra och förebygga bränder i arbetsmiljön – och det gäller alla företag och organisationer, oavsett storlek. Med andra ord så spelar det ingen roll om du har tre eller 30 000 anställda.

Läs mer om SBA under punkt 2.

Alla företag måste enligt lag arbeta med SBA * och arbetssättet är till för att hjälpa dig och ditt företag så att er verksamhet och framför allt personalen inte skadas vid en brand.

Men vet du vad det bästa är? Att det är mycket enklare att arbeta med ditt SBA än du tror. När du bokar din utbildning hos oss får du hjälp med samtliga steg utan extra kostnad.

Ansvaret ligger hos arbetsgivaren som ska på ett organiserat sätt planera och utbilda personalen. Därför ska arbetsgivaren kontrollera och följa upp SBA kontinuerligt så att brandskyddet alltid är säkert.

Det är viktigt att känna till att alla företag som förvarar eller hanterar brandfarliga varor måste ha minst en ansvarig med grundkunskaper om just brandfarliga varor som till exempel brännbara vätskor och gaser.

Kom ihåg att det är arbetsgivarens ansvar att bedöma vilka särskilda risker som finns på arbetsplatsen. Men också att se till att säkerhetsbestämmelserna följs för de brandfarliga varorna. 

Det är ju självklart att det ska finnas rätt släckutrustning på arbetsplatsen för att kunna släcka en brand. Men utrustningen i sig gör ingen nytta om medarbetarna aldrig utbildats och vet hur den används. Eller hur?

När du bokar din utbildning hos oss får du också  hjälp med vilken utrustning som passar för just din verksamhet.

En annan viktigt sak är att ni tillsammans göra upp planer för hur ni ska utrymma era lokaler om det skulle börja brinna. Mer om det får du höra under kursen.

Läs mer om SBA på MSB.se (myndigheten för samhällsskydd och beredskap)

1.  Rädda och varna andra som är i fara men utan att utsätta dig själv för stora risker.

2. Larma 112 och berätta för operatören:

– om det finns människor kvar i byggnaden (eller i annan fara)
– adressen där det brinner
– om det finns särskilda risker som till exempel brännbara vätskor och gaser

3. Om det är möjligt ska du släcka branden men kom ihåg att aldrig utsätta dig själv för stora risker.

När gick du en brandutbildning senast?

HLR-utbildning + brandutbildning

7 tips om att förebygga bränder

Men först en fråga: Gör du det här klassiska misstaget många andra gör?


Att alltid ha alla laddare i vägguttaget 24 timmar om dygnet. Vecka efter vecka och år efter år. Trots att du inte laddar mobilen, datorn eller surfplattan.

Men varför är det så dåligt?

Jo, att lämna laddare inkopplade i vägguttaget kan faktiskt ha flera negativa effekter.

För det första konsumerar laddaren en liten mängd energi, även när den inte används. Det leder till onödig energiförbrukning och högre elräkningar. Så om alla i familjen (och alla kollegorna på jobbet) gör likadant – ja, då finns det mycket pengar att spara varje år.

För det andra kan överflödig värme från laddaren skapa brandrisker eller skada laddaren själv. Slutligen kan laddare som lämnas inkopplade i vägguttaget bli en fara för små barn eller husdjur som kan tugga på eller dra i sladden.

Det är därför bäst att ta ur laddaren ur vägguttaget när den inte används för att minimera risken för olyckor och spara energi.

Brandvarnare är en av de mest effektiva metoderna för att upptäcka en brand i ett tidigt skede. Se till att du har brandvarnare installerade i alla rum, inklusive sovrummen och köket (placera den så långt från spisen som möjligt).

Testa brandvarnarna regelbundet och byt ut batterierna minst en gång om året.

Rengör och städa regelbundet. Dammsug, torka av och ta bort eventuella brännbara föremål som ligger i närheten av värme- eller eldstäder.

Förvara brandfarliga material, såsom bensin och gasol, på ett säkert ställe som är utomhus och inte i närheten av heta ytor eller öppen eld.

Matlagning är en av de vanligaste orsakerna till bränder i hemmet. Håll alltid ögonen på maten som du tillagar och placera lock på kastruller och stekpannor för att förhindra att fett och oljor sprids och orsakar en brand.

Ha alltid en fungerande brandsläckare till hands och lär dig hur du använder den. Men ha minst en brandfilt hemma. Placera den på ett lättillgängligt ställe så att den kan användas snabbt vid behov.

Kontrollera regelbundet att elektriska apparater och sladdar inte är skadade eller slits ut. Byt ut skadade sladdar och undvik överbelastning av eluttag.

Ha en plan för vad du ska göra om det börjar brinna i ditt hem och på arbetsplatsen. Öva på det med din familj och kollegor. Se till att alla vet var utgångarna är och var ni ska träffas utanför huset vid en olycka.

Quiz brandkunskap

Testa dina kunskaper med 10 spännande frågor

Är du världsmästare på barnkunskap? Men ärligt talat, hur mycket kan du om brandsäkerhet egentligen?

Kan man verkligen lita på dig om det börjar brinna hemma eller på jobbet?

Upp till bevis 🙂

Samla ihop hela gänget – ungarna, din partner, jobbarkompisarna eller vilka du vill och utmana varandra i en rolig quiz.