Köpa eller hyra hjärtstartare?

3 tips om hur du väljer rätt hjärtstartare och sparar tid och pengar

Spara tid och pengar – 3 tips om hur du väljer rätt hjärtstartare

För några månader sen blev jag kontaktad av Ulrika som behövde serva sin hjärtstartare, Samaritan PAD SAM300P. Hon beställde nya elektroder och batteri för ca 2 750 kr. När hon fick sin leverans och servade hjärtstartaren hände det något märkligt. Den hoppade hela tiden igång av sig självt och började ge röstinstruktioner – utan att någon tyckte på startknappen!

Det visade sig att detta är ett känt fel på just denna modell av hjärtstartare (inget jag kände till eftersom vi inte rekommenderar detta fabrikat). Företaget som levererat hjärtstartaren till Ulrika skulle ha kontaktat henne och åtgärdat felet kostnadsfritt under garantitiden.

Det gjorde de aldrig och nu har garantin gått ut. Hjärtstartaren är nu helt värdelös och måste skrotas. Dessutom kastade hon 2 750 kr i sjön för de nya elektroderna och batteriet hon köpte i onödan.

Undvik detta och många andra misstag genom att jämföra priser på hjärtstartare, men också företagen du ska handla av. Det billigaste kan ibland vara ett sämre val!

Läs vidare nedan om du vill få rätt kunskap för att göra klokare val. Kloka val gör dig nöjd med ditt köp, både nu och i många år framåt.

Tack för att du läste
Bästa hälsningar
Arshia Genborg

Alla hjärtstartare som använts vid ett hjärtstopp behöver återställas med nya elektroder. Vissa tillverkare har valt att sälja batteriet och elektroderna som ett kit. Det innebär att du inte kan köpa bara elektroderna.

Ett exempel är Samaritan PAD 300/500. Den kostar 2 750 kr att återställa efter användning.

Lifepak CR2 kostar däremot endast ca 845 kr att återställa efter användning, eftersom du enbart behöver köpa nya elektroder.

Alla hjärtstartare behöver service (byte av batterier och elektroder). Vissa modeller behöver service oftare än andra. När du jämför priser ska du
även titta på vad hjärtstartare har för driftskostnader. Du kan spara en hel del pengar som du kan göra annat roligt för.

Visste du att vissa modeller har ett batteri som kostar 4 000–5 000 kr ex moms? 

Beställ din hjärtstartare, elektroder och batterier i HLRbutik.se

Skälet till att du bara hittar fyra modeller av hjärtstartare i vårt sortiment är för att våra kvalitetskrav gör att andra modeller inte passar in. Här får du ett exempel – ”Läkemedelsverket förbjuder försäljning av två hjärtstartare

Läs mer om hjärtstartare

Nu ska du få höra en hemlighet som inget annat företag berättat för dig tidigare – garanterat!

Varför skulle de berätta det, de förlorar ju pengar. Om du hör någon säga: ”Det är bättre och mer förmånligt att hyra en hjärtstartare än att köpa, och dessutom ingår allt” – lägg på luren, lämna sajten eller spring därifrån.

När ska du hyra eller leasa?

Säg att du ska köpa en bil eller kopieringsmaskin för ca 100 000 kr. Det är mycket pengar att lägga ut på en gång. Eftersom den används ofta kommer den förr eller senare går sönder eller krångla. Du kan inte göra så mycket själv utan måste boka en servicetekniker. Du förlorar tid och pengar. Dessutom slits delarna ut, produkten åldras och den blir omodern inom några år eller så ändras dina behov. Här är det tryggt och bekvämt att hyra eller leasa. Du får ett serviceavtal och slipper allt krångel.

Du har nästan betalat av hela hjärtstartaren på 4 år – när du hyr *

En hjärtstartare sköter sig helt själv i hela 4 år (t ex Lifepak CR2). Du behöver inte göra något! Chansen att du använder den är liten, men om du gör det återställer du den själv men nya elektroder på 30 sekunder. Och den har hela 8 års garanti. Tekniken förändras nästan ingenting. Om den skulle göra det är det inget som är avgörande för själva livräddningen (eftersom hjärtrytmen är som den är).

Ta Lifepak CR2 som exempel, den kostar 17 998 kr. De allra flesta som väljer att hyra en hjärtstartare gör det på fyra år (48 månader) eftersom det ger en billigare månadskostnad.

* Så här har jag räknat:
349 kr/månad x 48 månader = 16 752 kr. Skillnaden mellan att köpa och hyra blir alltså 1 246 kr (17 998 – 16 752). Nu har jag räknat jättesnällt eftersom du har övriga kostnader som uppläggningsavgift ca 500 kr, fakturaavgift 50 kr per utskick och försäkring från ca 1,50 kr per dag.

Där ser du! Det är klart att det är bättre för dig att köpa hjärtstartaren istället för att hyra.

Tack för att du läste ❤
Men du, lova mig en sak! Dela gärna, men berätta inget för mina konkurrenter eftersom de kommer bli arga på mig 😉

Bästa hälsningar
Arshia Genborg

PS. Den enda gången det är bättre att hyra hjärtstartare är att köpa – det är när du inte har möjlighet att lägga ut ca 15 000 kr på en gång.

Behöver din hjärtstartare service? Serva själv och spara 500-lappar!

Det är väldigt enkelt att serva de flesta hjärtstartare. Klicka här för att titta på ett gratis videoklipp som visar hur du byter batteri och elektroder på din hjärtstartare.

Tips! Betalar du dyrt för första hjälpen affischer? Ladda istället ner gratis, skriv ut och sätt upp bredvid hjärtstartaren. Ni har då alltid kunskapen till hands och vet vad ni ska göra om någon drunknar, sätter i halsen eller får ett hjärtstopp.

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på whatsapp
Dela på email

Hur kan vi hjälpa dig?

Fyll i formuläret, ring 08-99 99 01 eller mejla till info@hjartochlungraddning.se så får du hjälp blixtsnabbt!

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig 

Hur kan vi hjälpa dig?

Fyll i formuläret så får du hjälp blixtsnabbt!

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig 

Vi hjälper dig gärna med alla dina frågor och ger dig gratis rådgivning om HLR-utbildning och hjärtstartare

Vi är brandmän och sjuksköterskor som sedan 2012 utbildat mer än 550 företag i HLR och Första hjälpen – här är några av dem:

Hjärtochlungräddning.se

Hjärtochlungräddning.se
08-99 99 01
Bryggare Bergs väg 2, 182 47 Enebyberg

få ett värdebevis på 1 000 kr!

Beställ din hjärtstartare inom 14 dagar – använd ditt värdebevis och spara 1 000 kr!

Få gratis rådgivning om utbildning och hjärtstartare!

Fyll i formuläret, ring 08-99 99 01 eller skicka ett mejl till info@hjartochlungraddning.se så får du svar inom 1 timme.

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig