Viktigt att känna till innan du registrerar din hjärtstartare på Hjärtstartarregistret.se

Viktigt för dig att känna till innan du registrerar din hjärtstartare på Hjärtstartarregistret.se

Risker du tar som ingen annan berättat för dig tidigare!
– registrera din hjärtstartare på Hjärtstartarregistret med läs detta först

Media har på sistone informerat allmänheten att registrera sina hjärtstartare på hjärtstartarregistret.se – det är faktiskt supersmart! Du som saknar en egen hjärtstartare kan i förväg se om det finns en nära din bostad, barnens skola eller din arbetsplats. Så om någon får hjärtstopp vet du att mataffären på torget har en hjärtstartare du kan låna. SOS-operatören kan också berätta för din livräddare var närmaste hjärtstartare finns om du får hjärtstopp. Bra eller hur?

Anna fick en chock – inte av hjärtstartaren, av att återställa den!

Fick ett samtal innan julhelgen av Anna som har sin hjärtstartare registrerad på Hjärtstartarregistret.se. Hon berättade hur en hysterisk man sprang in i hennes matbutik och skrek. Hon blev livrädd. I någon sekund trodde hon att det var en rånare. Men det var hjärtstartaren han ville ha – någon hade fått hjärtstopp!

Anna och mannen springer iväg. Ca 150 meter bort ligger en person på en snöhög som har fått hjärtstopp. HLR pågår redan av en annan livräddare. Hjärtstartaren kommer till användning direkt och efter 2 minuter får de skicka den första strömstöten igenom hjärtat.

Anna visste fortfarande inte hur det gått för patienten. Men att hon behövde beställa elektroder till sin hjärtstartare. Modellen heter Samaritan PAD 300P. När jag berättade att batteriet och elektroderna endast säljes som ett kitt och kostnaden för återställning låg på 3 438 kr inkl moms blev hon minst sagt chockad.

Här är 4 viktiga saker du ska tänka på innan du registrerar din hjärtstartare på Hjärtstartarregistret.se

1) Du står för alla kostnader för återställning. Säg att Anna skulle ”låna” ut sin hjärtstartare två gånger per år. Det skulle kosta henne 6 875 kr inkl moms per år. Har du en budget för det?

2) När du har din hjärtstartare synlig i hjärtstartarregistret ska du vara medveten om att stöldrisken kan öka.

3) Vem ska stå för kostnaden om hjärtstartaren lånas ut, tappas i marken och går sönder eller aldrig kommer tillbaka? Eller om den används i spöregn och blir fuktskadad?

4) Om en okänd person vill ”låna” din hjärtstartare och du går med på det, då rekommenderar jag dig att du följer med. Hjärtstartaren kostar ju ändå från ca 12 000 kr och uppåt – du vill vara säker på att den kommer tillbaka.

Kort sammanfattning

Det är klart att du ska registrera din hjärtstartare på Hjärtstartarregistret.se och rädda liv – nu känner du till vilka risker och kostnader som du själv får stå för och kan bestämma själv hur du vill göra.

 

Tack för att du läste
Bästa hälsningar
Arshia Genborg

PS. Vem känner du som skulle bli glad att få ta del av den här informationen? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på whatsapp
Dela på email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig ännu mer om HLR och hjärtstartare...

Hur kan vi hjälpa dig?​

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig ❤️

Ring, mejla eller kom och knacka på vår dörr

Mån-tors 09:00–16:00, fre 09:00–15:00

Få gratis rådgivning om utbildning och hjärtstartare!

Fyll i formuläret, ring 08-99 99 01 eller skicka ett mejl till info@hjartochlungraddning.se så får du svar inom 1 timme.

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig