Vad är det för skillnad på hjärtinfarkt, stroke och hjärtstopp?

Vad är det för skillnad på hjärtinfarkt, stroke och hjärtstopp?

Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt innebär att hjärtmuskeln fått syrebrist på grund av en proppbildning i hjärtats kranskärl. Den delen av hjärtat som blir utan syre skadas allvarligt. Skadan blir allvarligare ju längre tiden går innan proppen kan lösas upp. Den skada som blir kvar efter en propp kallas hjärtinfarkt.

Stroke

Stroke innebär det att man har får en blodpropp eller en blödning i hjärnan. Det leder till en syrebrist i hjärnan och skadar dem funktioner som styrs från det området där blodproppen eller blödningen sitter. Stroke är livshotande och man behöver vård på sjukhus omedelbart.

Hjärtstopp

Plötsligt stannar hjärtat och slutar att pumpa blod. Hjärtstoppet kan bero på ett problem i hjärtats elektriska system som gör att hjärtat tappar sin vanliga rytm (övergår till kammarflimmer). Hjärtat flimrar istället för att slå normalt och kan inte pumpar runt blodet i kroppen. Efter bara någon sekund blir personen medvetslös p g a syrebrist i hjärnan. Det enda som hjälper personen att överleva är HLR (hjärt- och lungräddning) och en strömstöt från en hjärtstartare.

TIPS! Tävla mot partner, vänner och kollegor i en spännande Quiz i HLR – och ni får ett personligt certifikat.
Testa dina HLR-kunskaper nu.

PS. Vem känner du som skulle bli glad att få ta del av den här informationen? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på whatsapp
Dela på email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig ännu mer om HLR och hjärtstartare...

Hur kan vi hjälpa dig?​

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig ❤️

Ring, mejla eller kom och knacka på vår dörr

Mån-tors 09:00–16:00, fre 09:00–15:00

Få gratis rådgivning om utbildning och hjärtstartare!

Fyll i formuläret, ring 08-99 99 01 eller skicka ett mejl till info@hjartochlungraddning.se så får du svar inom 1 timme.

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig