Varför är pulskontrollen borttagen under HLR?

Varför är pulskontrollen borttagen under HLR?
Pulskontrollen togs bort när riktlinjerna för HLR justerades 2011 av en enda anledning, att öka överlevnadschansen vid hjärtstopp.
Många är väldigt osäkra på hur de ska känna pulsen. Dessutom tog pulskontrollen under HLR onödigt lång tid. När man avbryter bröstkompressioner för att kontrollera pulsen upphör all syretillförsel till cellerna i kroppen. Under den tiden drabbas bl a cellerna i hjärnan och hjärtat av syrebrist och tar skada.

Dessutom kan pulsen ibland vara svår att känna, till exempel om personen är nedkyld eller förlorat mycket blod.

Om ett barn har en puls under 60 slag per minut så räknas det som ett hjärtstopp. Cirkulation är inte tillräckligt bra för att klara av att syresätta hjärncellerna. Det som händer är att cellerna så småningom får akut syrebrist, tar skada och dör.

Kort sammanfattning – utan pulskontroll kommer man att göra HLR tidigare, vilket gör att fler hjärnceller överlever. Och det i sin tur ökar överlevnadschansen.

 

Viktigt! Om du känner dig minsta osäker på om hjärtat slår eller om personen andas normalt, är det mycket bättre att starta HLR än att avvakta. För skulle du göra kompressioner på ett hjärta som redan är det helt ofarligt– du skadar alltså inget.

 

PS. När kan du behöva ta pulsen på barn och vuxna? Varför? Lär dig mer om hur du tar pulsen på 1177.se

PS. Vem känner du som skulle bli glad att få ta del av den här informationen? Dela gärna!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på skype
Dela på whatsapp
Dela på email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig ännu mer om HLR och hjärtstartare...

Hur kan vi hjälpa dig?​

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig ❤️

Ring, mejla eller kom och knacka på vår dörr

Mån-tors 09:00–16:00, fre 09:00–15:00

Få gratis rådgivning om utbildning och hjärtstartare!

Fyll i formuläret, ring 08-99 99 01 eller skicka ett mejl till info@hjartochlungraddning.se så får du svar inom 1 timme.

PS. Blir du irriterad när du kontaktar ett företag och plötsligt får massa reklam, nyhetsbrev och SMS? Jag avskyr det – därför gör jag aldrig så mot dig