Kan lungorna explodera om jag gör för hård inblåsning vid HLR?

Kan lungorna explodera om jag gör för hård inblåsning vid HLR?

Lungorna på en vuxen person är elastiska. Vi kan inte blåsa med så högt tryck så att lungorna spricker eller explodera. Däremot skulle det kunna finnas en potentiell risk hos gamla och sjuka lungor med t ex emfysemblåsor.

Vid snabba och kraftiga inblåsningar går luften istället ner i magsäcken och det kan leda till kräkning. Om personen kräks vänder du den på sidan och rensar munnen innan du gör nya inblåsningar. Gör det försiktigt med fingrarna så att ingenting fastnar i halsen.

Viktigt! Om man blåser för mycket på ett spädbarn (0–1 år) eller barn (1 år – puberteten) kan man orsaka stora lungskador. Blås endast den lilla mängd luft du har i din mun och titta så att bröstkorgen höjer sig (se filmklippen nedan).

Tips! Sitt med rak rygg och titta på din egen bröstkorg när du andas i viloläge. Du kommer att se hur lite bröstkorgen reser sig vid ett normalt andetag – precis så ska det se ut när du gör inblåsningar.

Detta är ett normalt andetag – barnet är ca 3 år

Syftet med den här filmen är att visa dig hur lite luft ett barn (ca 3 år) behöver för att syresätta kroppen. Titta noga på magen och precis så ska det se ut när du gör inblåsningar.

Anpassa alltid mängden luft till barnets eller personens storlek. Den lilla mängd luft du har i munnen räcker gott och väl för att fylla upp barnets lungor. Blås bara så att bröstkorgen/magen höjer sig. Och kom ihåg att skapa en öppen luftväg innan du gör inblåsningar.

Osäker på hur du hjälper ett barn som har satt i halsen, drunknat eller fått ett hjärtstopp? Boka en komplett HLR utbildning med din partner, barnvakten, vänner och familj. Lär er rädda liv på bara 2,5 timme!

Vem känner du som skulle bli glad att få ta del av den här informationen? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns mer att lära om HLR och hjärtstartare...

HLR kurs barn Stockholm
Brandutbildning i Stockholm inklusive SBA (systematisk brandskyddsarbete)
Hur kan vi hjälpa dig? Kontakta oss så får du hjälp blixtsnabbt!