– 9 smarta tips till HLR-instruktör som vill undvika de vanligaste misstagen
Som att livet som HLR-instruktör inte hade nog med utmaningar… och corona på det…
Kriser och annat elände kan verken du eller jag påverka. Det vi däremot kan påverka är hur vi gör saker enklare och billigare.
Därför får du nu smarta tips som ska underlätta ditt liv som HLR-instruktör.
Har du egna idéer på hur saker kan förbättras?
Är du HLR-instruktör och hittat smarta lösningar på dina utmaningar? Dela gärna med dig av din erfarenhet och om jag använder din idé på den här sajten kommer du att få en present.
Bra att känna till
Dockorna som jag använder är från Laerdal och heter Little-Anne. Alla priser i exemplen är exklusive moms och ungefärliga (eftersom företagen kan göra justeringar). Tryck på länkarna om du vill läsa mer om produkten. Hoppas att du gillar tipsen.
Är du redo, för nu kör vi!
1. Köp små sprayflaskor på Apoteket. Lämplig storlek är 50 ml, kostar ca 20 kr/st.
2. Fyll dem med DAX Ytdesinfektion Plus från apotea för ca 49 kr för 1 liter.
3. Använd tvättlappar från Willy:s som kostar ca 32 kr för 250 st.
4. Klart!
Förvara sprayflaskorna i en liten plastlåda (ifall någon läcker) finns på Rusta för ca 20 kr.
PS. Såg nyligen ett inlägg på Instagram där en branschkollega använde våtservetter från Laerdal – det fungerar också, men är ett dyrare alternativ.
Som HLR-instruktör behöver du kunna erbjuda utbildningsbevis till dina deltagare.
Svenska HLR-rådet kallar dessa för kompetenskort och de säljes i 50-pack.
Gör egna utbildningsbevis och spara massa pengar.
Så här har jag gjort och du kan göra likadant. Gör utbildningsbeviset i Word och spara det som PDF-fil. Klart!
Min erfarenhet från repetitionsutbildningar (vi utbildade 32 förskolor i Sundbybergs stad ca 450 deltagare) är att väldigt få har kvar sina kompetenskort som de fick för 1–2 år sedan.
Någon enstaka har kvar sin i plånboken och när jag har frågat om någon har tittat på den någon gång har svaret alltid varit nej.
Många vill dessutom ha sitt utbildningsbevis digitalt för att kunna bifoga det till exempel i sitt CV.
Extra tips! Vill du ha en snygg bakgrundsbild till ditt utbildningsbevis laddar du ner det gratis på Pixabay.com
Du byter lungor, rengör, stoppar ned dockorna i påsarna och ned i förvaringsväskan. När du plockar upp dockorna vid nästa kurstillfälle är ansikten dammiga p g a statiskt elektricitet. Du måste återigen rengöra de snabbt och kanske under stress innan deltagarna kommer.
Känner du igen det?
Du löser problemet enkelt genom att köpa mössor. Du skyddar dina dockor, undviker missfärgning från väskans inre väggar och du slipper dammiga ansikten.
Precis innan utbildningen dra du bara upp mössan och då skyddas dockans huvud även mot golvet och hålls alltid rent.
Vissa övningshjärtstartare, bland annat övningshjärtstartare från Philips har elektroder som måste klistras fast på en aluminiumtejp.
När elektroderna ”kortsluts” mot tejpen som sitter på dockans bröstkorg känner hjärtstartaren av det och ger automatiskt nästa instruktion. Den här tejpen kallas för ”Extern adapter tejp” och kostar 700 kr för en rulle med 5 stycken.
Gör så här: Köp en rulle aluminiumtejp på 10 m för 50 kr på Biltema. Fäst den som jag har gjort (se bild), enkelt eller hur?
Extratips! Sätt aluminiumtejpen innanför ”bröstkorgen” och ha ca 30 cm i marginal. Då kan du enkelt öppna upp bröstkorgen för att byta lungor utan att behöva ta bort tejpen varje gång.
* Min uträkning:
För 50 kr får du 10 m tejp på Biltema.
Och av 10 m tejp får du ut 20 st aluminiumtejpbitar på 50 cm vardera.
För 20 bitar behöver du beställa 4 paket ”Extern adapter tejp 5-pack” vilket kostar 2 800 kr (700 kr x 4).
2 800 kr/50 kr = 56
56 x 100 blir 5 600 %
Vill du satsa på kvalitet ska du helt och hållet avstå från tanken att använda pappershjärtstartare (som ingår i Mini-Anne paketet).
Vilken passar dig, dina deltagare och budget bäst?
Fördelar:
Nackdelar:
Fördelar:
Nackdelar:
Fördelar:
Nackdelar:
Fördelar:
Nackdelar:
Visar du filmer eller ett bildspel i dina utbildningar? Då är du förmodligen också i behov av en projektor.
Visste du att det finns projektorer som du kan ställa snett och ändå få en perfekt bild mitt på väggen? Detta underlättar för dig som vill nyttja hela golvytan till dem praktiska momenten i HLR-utbildningen.
Dessutom slipper du sladdar som ligger över golvet som deltagarna kan snubbla på (och i värsta fall åker din projektor i backen).
Epson Projektor EB-S41
Rekommenderar denna modell eftersom den har en stark lampa på hela 3300 lumen. Fungerar utmärkt trotts att det är ljust i rummet.
Men det mest fantastiska är att du kan ställa den vid ena långväggen och få en perfekt bild mitt på väggen.
Extratips! Ljusstyrkan bör vara minst 2500 lumen. De är viktigt eftersom du aldrig vet om det finns persienner i den lokalen du ska utbilda i hos din kund. Man kan säga att ju högre ”lumen” desto starkare lampa och bättre bild i ljusa utrymmen.
Misstaget jag gjorde var att köpa en för liten väska. Med tiden fick jag köpa ytterligare två väskor till för att få plats med hjärtstartare, rengöringsmedel, projektor, dator, skarvsladd, handlingsplaner, certifikat och mycket mer.
En hockeytrunk är det bästa jag har hittat. Perfekt storlek, rymlig och har många fack i olika storlekar. Dessutom har den hjul och handtag så det blir enkelt att dra den.
En annan fördel är att du hittar en under 1 000-lappen (om du jämför med Laerdals Little Anne rullväska som kostar ca 3 000 kr).
Extratips! Köp den i slutet av hockeysäsongen, då det är halva priset på utgående modeller i de flesta sportbutiker.
Jag rekommenderar Targus AMP13EU. Batteriet håller väldigt länge och den har 15 m räckvidd. Har smarta funktioner som bakgrundsbelysning, laserpekare, slå på och stänga av bild och många fler. Fungerar både på Mac och Pc. Pris: 299 kr
Obegripligt bra ljud! Värt var enda krona. Koppla ihop den via Bluetooth och ställ den mitt i utbildningslokalen. Batteritiden är på hela 11 timmar så du behöver aldrig oroa dig för att batteriet ska ta slut, inte ens om du kör filmbaserade HLR-utbildningen på 3 timmar. Pris ca 1 000 kr.
Som HLR-instruktör vill du hålla dina kostnader nere. Speciellt om du är nystartad.
Köp så mycket som möjligt begagnat. Det finns mängder med skrivare, projektorer, skrivbord och stolar på begagnadsajter som FB, Tradera, Blocket, och Shpock.
Många instruktörer startar egna företag vid sidan av sitt ordinarie arbete och efter några månader (och ibland år) tröttnar de på att bygga hemsida, sökmotoroptimering, ringa kunder, skicka offerter mm.
Om du efter ett halvår tröttnar eller får en ny affärsidé kan du enkelt sälja din utrustning utan större förlust.
Det finns en del hjärtstartare och HLR-dockor på begagnatmarknaden som kostar långt under halva nypriset. Kom ihåg att alltid be om originalkvittot även om du skriver ett handskrivet. Om säljaren inte kan visa ett giltigt kvitto ska du alltid kontrollera att produktens serienummer inte finns med i polisens stöldregister. Ring 114 14 och kolla upp det.
Tips! Fotografera säljarens legitimation med din mobilkamera för att kunna spåra en eventuell bedragare. Misstänker du att det är stöldgods ska du alltid kontakta polisen. Kom ihåg att den som köper stöldgods uppmuntrar tjuven att stjäla mer.