Skärmklipp 2017-04-14 01.01.24

Luftvägsstopp (sätta i halsen) – så här gör du steg för steg

Luftvägsstopp – sätta i halsen
Har du någon gång ätit en torr bulle eller smörgås som fastnat i halsen? Du dricker vatten och sköljer ned den. Det är helt ofarligt eftersom det sitter i matstrupen. När en person sätter något i luftstrupen kallas det för luftvägsstopp. Det är direkt livshotande och personen får svårt att andas, hosta eller prata. Om ingenting görs kommer personen inom kort att drabbas av akut syrebrist i hjärnan och bli medvetslös.

Gör så här på barn över 1 år och vuxna:
Person är vid medvetande – ropa på hjälp och be någon larma 112

1. Ge 5 ryggslag
Ställ dig bakom personen och luta den framåt. Håll en arm runt magen och se till att huvudet hamnar nedåt. Med handflatan ger du
5 ryggslag mitt emellan skulderbladen.

2. Gör 5 buktryck
Ta ett knytnävsgrepp med båda händerna strax ovanför naveln. Gör
5 snabba inåt och uppåtriktade buktryck. Kontrollera om föremålet kommit upp. Ta bort föremålet försiktigt så att de inte täpper till igen. Vid behov upprepa 3 gånger och larma 112 om ingen larmat tidigare.

Tecken på att en person har satt något i luftstrupen kan även vara ansträngd andning, pipig röst, skrik med svag hes stämma. Om personen hostar ska du låta den fortsätta hosta. Det är nämligen det bästa och mest effektiva sättet att få upp ett föremål som sitter i luftstrupen.

Varför gör man ryggslag och buktryck?
Genom att göra ryggslag och buktryck skapar du ett tryck med hjälp av den luft som finns kvar i lungorna – det gör att föremålet pressas upp i munhålan.
 
Personen blir medvetslös – starta HLR
Om personen blir livlös startar du hjärt- och lungräddning på en gång. Kom ihåg att titta i munnen innan du gör nya inblåsningar.

Filmen visar hur du gör om barn över 1 år eller en vuxen sätter i halsen och slutar andas.

Så här håller du dina händer när du gör buktryck

Vilka av dina vänner skulle vilja lära sig rädda liv – t ex om någon sätter i halsen, drunknar eller får hjärtstopp? Tipsa gärna!

Vad tycker du om informationen på sidan? Saknar du något? Berätta gärna din åsikt!